transformator 80w 24v ok3,3a = 56zl bez watu X 3szt = 170zlezbig pisze:Ja poodałem minusy, a ty bez konkretów, może podasz te wiele minusów.kwarc pisze: hmm . takie rozwiazanie ma wiele minusow i niewiele plusow
przeciazenia w jednej galezi ... a gdziety widzisz te przeciazania !!!!!!!!!!!!!!??????
prosze opisz przypadek przeciazenia zasilacza przy krokowkach.
Chodziło mi o to, że jak dasz jeden zasilacz, który ma pracować na granicy swoich możliwości to lepszym rozwiązaniem (jeśli to się opłaca) jest zastosowanie słabszych 3 zasilaczy. O co Ci dalej chodzi to nie bardzo rozumiem. Jak dobrze wszystko przeliczysz to oczywistym jest, że przeciążeń nie bedzie (ale jak zrozumiałem to kolega chce kupić jekieś gotowe zasilacze i pyta czy tak można podłączyć).
Jak chcesz opis przypadku to proszę: podłączasz zasilacz o wydajności prądowej 6A do 3 sterowników po 2,5A każdy i masz przeciążenie.(to żart)
Tak na poważnie, elektronika wysokoprądowa jak większość wie jest dosyć droga. Ceny elmentów nie rosą "proporcjonalnie z prądem". W takich przypadkach z prostych kalkulacji wynika, że bardziej opłacalne jest podzielić zasilanie na kilka tańszych bloków. Czekam więc na te minusyi pozdrawiam.
transformator 250w24v10,5a =105zl
do tego trzy mostki i kondesatory , zawodnosc trzech takich samych modulow jest
wieksza niz jednego ,pozatym ilosc zajmowanego miejsca
jesli idzie o dzialanie slinikow i sterownikow niebedzie znaczacych ruznic.
jedyny przypadek godny uwagi to jesli juz posiadamy kilka mniejszych transformatorow lub
mozemy kupic po okazyjnej cenie