sam niewiem proszę o pomoc

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
kyni13
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

sam niewiem proszę o pomoc

Post napisał: kyni13 » 18 cze 2008, 21:06

Witam wszystkich.

Właśnie złożyłem swą frezarkę i mam pewien problem. Mianowicie przebrnołem przez kalibracje silników, ustawienia macha 3, tak mi się przynajmniej wydawało. Mój problem polega na tym, frezując powiedzmy kwadrat (wybierając go jako kieszeń) oś X , Y i Z nie trzymają skrajnych położń to znaczy wymiar przejazdu (freza) się zgadza lecz nie jest to kwadrat tylko rąb lub jeszcze coś innego. Dodam, że próbowałem różne prędkości jazdy oraz hamowania. Wydaje mi się, że luzów na osiach nie ma. Oś Z zauważyłem, że ma problem kiedy pracuje frezując sfere to znaczy ciągła praca góra dół to po jakimś czasie albo robi skok jakby się cofnoł program lub przesunął do przodu. Przeniesienie napędu to oś X i Y listwy zębate oś Z śruba kulowa. Myślałem o gubieniu kroków, przez to zmieniałem prędkości nic nie pomogło. Płyta główna to SSK-MB z Akcesoriów cnc sterowniki silników to Alfa-1H z mixpolu. Gorąco proszę bardziej doświadczonych o opinie.

Tagi:

mdario41
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mdario41 » 18 cze 2008, 23:02

Jeżeli nie masz przyżadów pomiarowych (czujników zegarowy) to zrób test każdej osi osobno . Wyfrezuj np. 100mm w osi Y , pomierz suwmiarką , z osią X tak samo . Oś Z to wiadomo głębokość. Jeżeli pomiary suwmiarką wyjdą prawidło to znaczy że silniki nie gubią kroków . Jeżeli będzie coś nie tak to będziesz wiedział w której osi . To chyba narazie tyle.
Sprawdż to i daj odpowiedź.

Autor tematu
kyni13

Post napisał: kyni13 » 19 cze 2008, 10:21

Witam

Taki test zrobiłem i jest ok. Wszystkie wymiary frezowane w desce dębowej sa w porządku. Problem polega na tym, że skoki osi x i y są w porządku to znaczy mają zadane wymiary tyko z niewiadomo skąd się biorącym przesunięciem to w jedną to w drugą stronę.

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: bubels » 19 cze 2008, 11:01

Twierdzisz więc że gdy osie pracują osobno wymiary są w porządku?

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 19 cze 2008, 11:26

Prawdopodobnie masz problem z geometrią maszyny.
Napisz kod na wywiercenie czterech otworów w kwadrat a następnie zmierz przekątne. Najlepiej żeby kwadrat był możliwie duży. Program uruchom kilka razy i zobaczysz czy jest powtarzalność.

Autor tematu
kyni13

Post napisał: kyni13 » 19 cze 2008, 18:23

witam ponownie
przyczyna problemu prawdopodobnie znaleziona. Jak to z elektroniką bywa nie lubi ona zbyt dużej temperatury po wychłodzeniu płytek i pracy z wętylatorem wszystko gra. i jest git :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”