Witam wszystkich.
Właśnie złożyłem swą frezarkę i mam pewien problem. Mianowicie przebrnołem przez kalibracje silników, ustawienia macha 3, tak mi się przynajmniej wydawało. Mój problem polega na tym, frezując powiedzmy kwadrat (wybierając go jako kieszeń) oś X , Y i Z nie trzymają skrajnych położń to znaczy wymiar przejazdu (freza) się zgadza lecz nie jest to kwadrat tylko rąb lub jeszcze coś innego. Dodam, że próbowałem różne prędkości jazdy oraz hamowania. Wydaje mi się, że luzów na osiach nie ma. Oś Z zauważyłem, że ma problem kiedy pracuje frezując sfere to znaczy ciągła praca góra dół to po jakimś czasie albo robi skok jakby się cofnoł program lub przesunął do przodu. Przeniesienie napędu to oś X i Y listwy zębate oś Z śruba kulowa. Myślałem o gubieniu kroków, przez to zmieniałem prędkości nic nie pomogło. Płyta główna to SSK-MB z Akcesoriów cnc sterowniki silników to Alfa-1H z mixpolu. Gorąco proszę bardziej doświadczonych o opinie.
sam niewiem proszę o pomoc
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli nie masz przyżadów pomiarowych (czujników zegarowy) to zrób test każdej osi osobno . Wyfrezuj np. 100mm w osi Y , pomierz suwmiarką , z osią X tak samo . Oś Z to wiadomo głębokość. Jeżeli pomiary suwmiarką wyjdą prawidło to znaczy że silniki nie gubią kroków . Jeżeli będzie coś nie tak to będziesz wiedział w której osi . To chyba narazie tyle.
Sprawdż to i daj odpowiedź.
Sprawdż to i daj odpowiedź.