Witam Forumowiczow
Jak w temacie chcialbym wejsc w posiadanie frezarki cnc tylko nie wiem co byloby bardziej oplacalne.
Moje preferencje:
-Praca w metalach kolorowych, oraz od czasu do czasu metal.
-Kwota do 10 tys. zl
-Frezarka mialaby mi sluzyc dla moich potrzeb oraz od czasu do czasu jakas fucha. max pracy dziennie 4-6h.
Nie wiem co byloby tansze zakup podobnej frazarki w dobrym stanie i przerobka czy jednak budowa. Chcialbym wlozyc tam dosc mocne krokowce myslalem nad 8Nm. Oczywiscie sruby kulowe (mysle fi 25 skok 5mm ?)
Prosze o porady. To byla by moja pierwsza budowa/przerobka. Pozdrawiam.
Przerobka frezarki manualnej na cnc czy budowa od podstaw.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Przerobka frezarki manualnej na cnc czy budowa od podstaw.
- Załączniki
-
- 1. Opcja ,przerobka o podobnych gabarytach jak ta na zdjeciu. (Bardziej nastawialbym sie na te opcje)
- 69705429_3_644x461_mala-frezarka-steinel-do-metalu-wyposazenie-firm.jpg (18.84 KiB) Przejrzano 4555 razy
-
- 2. Opcja, budowa od podstaw frezarki konstrukcja metalowa. Cos podobnego jak ta na zdjeciu.
- images.jpg (6.73 KiB) Przejrzano 5423 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tyle potrzebujesz na solidną przeróbkę maszyny konwencjonalnej na CNC-Kwota do 10 tys. zl
Krokowce 8Nm połamały by maszyne z pierwszego zdjecia, to jest zabawka do plexi itp a nie maszyna do obróbki aluminium a tym bardziej w stali. W stali nawet tym solidnie nie pograwerujesz bo frezy będą leciec.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Jesli chodzi o przerobke to chodzilo mi o frezarke z glowica pionowa. Zdjecie poziomej wstawilem bo chcialem tylko pokazac o jaka wielkosc mi chodzi. Wiec tutaj musze szykowac koszt maszyny plus okolo 10 tys na przerobke.
A z drugiej strony wydaje mi sie ze budawa od podstaw bedzie tansza i mniej problematyczna czy mam racje?
Co to znaczy informacja o polozeniu elementow wykonawczych? Czy to linialy pomiarowe?
A z drugiej strony wydaje mi sie ze budawa od podstaw bedzie tansza i mniej problematyczna czy mam racje?
Co to znaczy informacja o polozeniu elementow wykonawczych? Czy to linialy pomiarowe?