Cięcie płyt laminowanych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Cięcie płyt laminowanych
Cześć,
mam pytanie odnośnie cięcia płyt laminowanych. Próbuję ciąć płyty 18mm ręczną pilarką tarczową - prędkość 5000/min, tarcza 190x20 w60. Niestety cięcie nie jest gładkie. Po jednej stronie jest akceptowalne, ale po drugiej jest mocno poszarpane. Znalazłem rozwiązanie i tnę na dwa razy - najpierw na określoną grubość (mniej więcej połowa głebokości), a potem na pełną grubość. Ale ta metoda jest niewygodna i też nie zawsze efekt jest zadowalający.
Dlatego moje pytanie to co powinienem zmienić, by cięcie było gładkie? Czy powinienem zmienić tarczę? Lub czy w ogóle dojście do gładkiego cięcia w warunkach domowych jest niemożliwe?
P.S. Oczywiście wiem, że tego typu pracę najlepiej zlecić specjalistycznemu warsztatowi, ale pytanie odnosi się do warunków domowych.
mam pytanie odnośnie cięcia płyt laminowanych. Próbuję ciąć płyty 18mm ręczną pilarką tarczową - prędkość 5000/min, tarcza 190x20 w60. Niestety cięcie nie jest gładkie. Po jednej stronie jest akceptowalne, ale po drugiej jest mocno poszarpane. Znalazłem rozwiązanie i tnę na dwa razy - najpierw na określoną grubość (mniej więcej połowa głebokości), a potem na pełną grubość. Ale ta metoda jest niewygodna i też nie zawsze efekt jest zadowalający.
Dlatego moje pytanie to co powinienem zmienić, by cięcie było gładkie? Czy powinienem zmienić tarczę? Lub czy w ogóle dojście do gładkiego cięcia w warunkach domowych jest niemożliwe?
P.S. Oczywiście wiem, że tego typu pracę najlepiej zlecić specjalistycznemu warsztatowi, ale pytanie odnosi się do warunków domowych.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
no i podstawa to dobra i ostra tarcza z duza ilosci zebow .niemniej jak masz dupna pilarke z duzymi luzami to tez nie bedzie za dobrze.
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
marxik, jeżeli masz maszynke tylko z piłą to nie oszukujmy się, nigdy nie będziesz miał idealnego cięcia bez wyrwań,
rozwiązaniem jest piła z podcinaczem tzn. z piłką podcinającą
podklejanie taśmą też nic za bardzo nie da
albo, tak jak napisałeś, "zlecić specjalistycznemu warsztatowi"
w Wawie jest ich sporo np. "For-płyt" na ul. Grodzieńskiej, Stoland na Ochocie i wiele innych zakładów, a i koszta nie są duże, cięcie jednej krawędzi to jakieś 2-5 zł.
ewentualnie zbrzegowanie na CNC
Pzdr.
w Wawie jest ich sporo np. "For-płyt" na ul. Grodzieńskiej, Stoland na Ochocie i wiele innych zakładów, a i koszta nie są duże, cięcie jednej krawędzi to jakieś 2-5 zł.

Pzdr.
Morbidelli Author 510
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Pytanie brzmiało jak zrobić to w warunkach domowych... marxik i tak już wpadł na dobry pomysł aby ciąć na dwa razy (na podobnej właśnie zasadzie działa podcinarka w profesjonalnych piłach, tak jak wspomniałeś), ale nie chodzi chyba o to aby dać komuś to zlecić.arturo95 pisze:marxik, jeżeli masz maszynke tylko z piłą to nie oszukujmy się, nigdy nie będziesz miał idealnego cięcia bez wyrwań,
Pzdr.
Wydaje mi się, że masz trochę za małe obroty. Ja tnę na krajzedze z 5700 ob/min, tarcza 250 i tylko 24 zęby i tnie mi bardzo ładnie i szczerze mówiąc nie muszę używać nawet taśmy.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Ja zrobiłem prowadnicę do pilarki i umocowałem ją na desce kreślarskiej, aby mieć możliwość szybkiej regulacji stołu w dwóch płaszczyznach. Pilarkę mam ustawioną tak jak radził numerek, czyli zęby ledwo wychodzą po drugiej stronie materiału.
Tarcza widiowa ma 60 zębów i kręci się 4000razy/min. Efekt jest całkiem przyzwoity, czasami nawet uda się ciachnąć tak jakby maszynka miała podcinak.
pozdrawiam
Ja zrobiłem prowadnicę do pilarki i umocowałem ją na desce kreślarskiej, aby mieć możliwość szybkiej regulacji stołu w dwóch płaszczyznach. Pilarkę mam ustawioną tak jak radził numerek, czyli zęby ledwo wychodzą po drugiej stronie materiału.
Tarcza widiowa ma 60 zębów i kręci się 4000razy/min. Efekt jest całkiem przyzwoity, czasami nawet uda się ciachnąć tak jakby maszynka miała podcinak.
pozdrawiam
--
Im mniej błędów tym lepiej.
PiotrC
Im mniej błędów tym lepiej.
PiotrC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Po pierwsze sprzęt : dobrze sprawdzają się tarcze z dużą ilością zębów, ja mam "normalną", ale słyszałem, że dobre są piły do aluminium. Oczywiście, koniecznie ostre i widiowe.marxik pisze:co powinienem zmienić, by cięcie było gładkie
Po drugie : są pewne triki, dobrze sprawdza się podłożenie pod spód ciętej płyty materiału odpadowego i ciąć pakiet po mocnym ściśnięciu całości. Można okleić mocno taśmą, co zmniejsza odpryski, ciąć z nadmiarem a potem krawędź frezować lub heblować na gotowo. Jeżeli to możliwe, można naciąć z jednej strony i dokończyć z drugiej ( czyli cięcie z podcinaniem).
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
podcinak , to podstawa i bardzo dobre tarcze widiowe , a i stabilna pilarka formatowa:)
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl