Płaskorzeźba świąteczna

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
bmajkut
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Płaskorzeźba świąteczna

Post napisał: bmajkut » 28 lis 2014, 02:26

Witam,
od mniej więcej pół roku posiadam mikro frezarkę cnc, którą sam zbudowałem. Ma raczej kiepskie parametry i służy mi głównie do wycinania laminatu, czasem cienkiej sklejki.
Frezarka jest przy okazji moją pracą inżynierską i w związku z tym miałbym ogromną prośbę.
Do pracy wypadało by zamieścić przykładowe realizacje wykonane przy pomocy frezarki. Mam zdjęcia kształtów płytek ale ciągle przewija się ten laminat.
Czy moglibyście mnie poratować jakimś gcodem płaskorzeźby do wyfrezowania? Nie mam żadnego oprogramowania w którym można by to sobie wygenerować poza tym nie bardzo się na tym znam. Było by świetnie gdyby ktoś znalazł jakiś kod reliefu z motywem świątecznym, bo może zrobiłbym rodzinie prezent i upiekł bym dwie pieczenie na jednym ogniu.
Podaję parametry frezarki:
Pole: 140x130x30 [mm]
Wrzeciono: miniwiertarka Proxxon
Frezy jakie posiadam to: 2 mm dwupiórowy, 3 mm dwupiórowy, 0,1 mm; 0,2 mm i 0,3 mm grawerskie o różnych kątach od 45 do 90 stopni. Posiadam tez jakiś frez kulowy albo kulowy z taką szpiczastą końcówką. Średnica kuli ok. 2,5 mm. Frez był dołączony w zestawie z miniwiertarką.
Dziękuję za każdą pomoc!

Tagi:

Wróć do „Obróbka drewna”