od pewnego czasu przymierzałem się do wykonania prostej szlifierki oscylacyjnej do drewna
,gdyż cena minimalna takiej szlifierki w sklepie jest dosyć wysoka około 1000zł a nawet 1900zł widziałem nie które bernardo na allegro
silnik wykorzystany jest z wiertarki EUROTEC za 89 zł plus stojak pod wiertarkę ręczną który robi za wiertarke stołową oczywiscie co nieco przerobiony i zamocowany w ramę z profili kwadratowych 30mm pospawanych ze sobą i sklejka 10 i 15 mm koszt około 100zł .
bubels pisze:W tle widzę że całkiem pokaźny warsztacik szykujesz w wydaniu DIY.
No już troszkę maszynek które zrobiłem sam w moim pokojowym mini warsztaciku się znajduję
i powiem że spisują się całkiem dobrze
bubels pisze:Też myślę o szlifierce do drewna (cele modelarskie). Powiedz mi jaką przewagę daje oscylacja? Chodzi tylko o równomierne wycieranie papieru?
oscylacja w większej mierze sprawdza się przy odpylaniu papieru po prostu nie zabija się on pyłem przez co lepiej szlifuje a dodatkowo też jak mówisz zużywa się równomiernie tzn teoretycznie
jeszcze troszeczke musze nad nią popracować i dorobic parę wałków z drewna bukowego wyfrezować w blacie rowek na wkładki redukcyjne pod wałki
plusem moich jest to że są one na rzep <kupiony w pasmanterii samoprzylepny >szybko można wymienić i szlifować dalej
kupione arkusze na allegro 50 na 100 cm wycinam paski w odpowiednim kształcie i nakładam na wałek
teraz chce zrobić na około 10mm tyle ze raczej mocowany bez rzepu , na stałe bo nie sądze żeby tak mała srednica utrzymała papier do rzepu i równo przylegała < zrobie test i się przekonam >
tak na marginesie
<odnosnie modelarstwa to też mam na koncie pare modeli helikopter spalinowy ,samolot spalinowy wykonany samodzielnie i samochod spalinowy >