łuki optymalizacja
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
łuki optymalizacja
Każdy kto kleił kilka elementów aby później wyciąć z niego łuk, wie że trzeba się trochę namęczyć. Ten programik na pewno znacznie ułatwi sprawę.
http://www.lestol.com/programy/luk.php
Program ten jest jednym z pierwszych które będą stopniowo udostępniane.
http://www.lestol.com/programy/luk.php
Program ten jest jednym z pierwszych które będą stopniowo udostępniane.
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Krzywe do programów na łuki rozrysowuje w cadach i zrobiłem mały teścik. Rysując szerokości klejonki wychodzą mi minimalnie węższe o około 10mm od wyliczeń twojego programiku. Wynika to pewnie z tego, że powyższy program rozkłada offset symetrycznie na wewn i zewn. A ja na wewnętrzna strone łuku zawsze daję większy offset.
Oczywiście robiąc łuki na cnc zawsze wybieramy ilość elementów na łuk nieparzystą, aby mieć bazową powierzchnię do ustawiania łuku (rysunek załącznik). Wycinając łuk ręcznie można wybierać ilość elementów parzyście lub nieparzyście
Oczywiście robiąc łuki na cnc zawsze wybieramy ilość elementów na łuk nieparzystą, aby mieć bazową powierzchnię do ustawiania łuku (rysunek załącznik). Wycinając łuk ręcznie można wybierać ilość elementów parzyście lub nieparzyście
- Załączniki
-
- test luk.pdf
- przyklad luk
- (16.89 KiB) Pobrany 252 razy
CNC Masterwood Project 310L V4
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Witam offset jest rozłożony symetrycznie, jak będę miał chwilkę wolnego to dodam offset wewnętrzny i zewnętrzny, wtedy będzie można dowolnie kształtować . Mój programik ma być dla tych z cnc i dla tych co robią to ręcznie (tz. formatówka) stąd możliwość podania dowolnej ilości desek. Co do poprawności to sprawdzamy był manualnie i w solid edge.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Zauwaz, ze na Twoim rysunku wiadomo gdzie tak naprawde jest polfabrykat. Nie ma znaczenia czy bazujemy kantem czy bokiem. Wazny jest tylko dokladny ksztalt.
Tez kiedys tak mialem. Wycielem i posklejalem segmenty ale brak bylo rysunku calosci( mialem wyciac dokladnie polokragla opaske). Mowie do majstra, ze sie nie da bo nie wiem gdzie zamocowac element. No to majster na kawalku sklejki zaznaczyl srodek podstawy, narysowal mniejszy luk, wiekszy luk i to zakryl posklejanymi segmentami i wtedy mnie olsnilo
.
Tez kiedys tak mialem. Wycielem i posklejalem segmenty ale brak bylo rysunku calosci( mialem wyciac dokladnie polokragla opaske). Mowie do majstra, ze sie nie da bo nie wiem gdzie zamocowac element. No to majster na kawalku sklejki zaznaczyl srodek podstawy, narysowal mniejszy luk, wiekszy luk i to zakryl posklejanymi segmentami i wtedy mnie olsnilo

Pozdrawiam
Adas
Adas