Witam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Witam
Witam
Zastanawiam się nad stworzeniem dla swojej pociechy prostego zwykłego łózka w którym mogłbym zamiescic materac o wymiarach 90x200cm.
Plan mam i wiem jak trzeba bedzie je zmontować.
Pierwszy problem to dobór materiału z jakiego ma być wykonane łóżko. Na pewno bedzie to drewno ale niestety nie wiem jakiej klasy w tartaku mam szukać i jakiego drewna aby bylo najtaniej. Nie mam równiez zielonego pojęcia w jaki sposób drewno ma byc przygotowane czyli bejca itd.
Bardzo prosze o pomoc
Zastanawiam się nad stworzeniem dla swojej pociechy prostego zwykłego łózka w którym mogłbym zamiescic materac o wymiarach 90x200cm.
Plan mam i wiem jak trzeba bedzie je zmontować.
Pierwszy problem to dobór materiału z jakiego ma być wykonane łóżko. Na pewno bedzie to drewno ale niestety nie wiem jakiej klasy w tartaku mam szukać i jakiego drewna aby bylo najtaniej. Nie mam równiez zielonego pojęcia w jaki sposób drewno ma byc przygotowane czyli bejca itd.
Bardzo prosze o pomoc
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
tak to czytam , i nie za bardzo wiem o co dokladnie pytasz:) , jak ma byc tanio to drewno sosnowe , olchowe , swierkowe ( nie polecam) , brzoza. Napewno tarcica powinna byc suszona.
no i trzeba powierzchnie desek pociac na wymiary , potem heblowac , szlifowac. Po szlifowaniu mozna bejcowac , lakierowac.
Mysle ze wiecej sie dowiesz na forum stolarskim: http://www.e-manta.eu/forum/portal.php
no i trzeba powierzchnie desek pociac na wymiary , potem heblowac , szlifowac. Po szlifowaniu mozna bejcowac , lakierowac.
Mysle ze wiecej sie dowiesz na forum stolarskim: http://www.e-manta.eu/forum/portal.php
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Kontakt:
w tartaku watpie by dostac takie drewno , raczej sklady z tarcica stolarska.
heblowana tarcice a raczej juz deski dostaniesz w marketach budowlanych , jak masz dostep.
mozesz tez sprobowac w zakladach stolarskich , kupic kilka desek , na ogol ktos sie znajdzie kto bedzie chcial ci sprzedac taka tarcice.
a cena to : sosna suszona - 1 metr szescienny to okolo - 1100 - 1300 zl , reszta podobnie.
dla przykladu metr szescienny deski calowej to okolo - 40 metrow kwadratowych.
heblowana bedzie drozsza.
heblowana tarcice a raczej juz deski dostaniesz w marketach budowlanych , jak masz dostep.
mozesz tez sprobowac w zakladach stolarskich , kupic kilka desek , na ogol ktos sie znajdzie kto bedzie chcial ci sprzedac taka tarcice.
a cena to : sosna suszona - 1 metr szescienny to okolo - 1100 - 1300 zl , reszta podobnie.
dla przykladu metr szescienny deski calowej to okolo - 40 metrow kwadratowych.
heblowana bedzie drozsza.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Kontakt:
raczej wyzsza , ale to tez zalezy czy w zakladzie znajdziesz kogos normalnego czy nie:)
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Skoro zeszliśmy na takie tematy to opowiem jak ja sobie to rozwiązałem. Miałem podobny problem tylko skala wyrobu 2x większa. Postanowiłem nie oszczędzać aż tak bardzo i jako materiał wybrałem sklejkę sosnową o grubości 20 mm. Wg mojego planu wszystkie potrzebne płyty ( 4 szt. ) docięli mi na składzie. Wyniosło to ok 240 zł. Może to nie aż tak mało, ale wymiar materaca wynosił 2 x 1,6 m i wykonanie musiało być solidne. Poza tym nie chciałem, żeby potem rozłaziło się z byle powodu. Krawędzie widoczne zaokrągliłem frezarką, powierzchnie oszlifowałem, potem lakier bezbarwny i znowu szlif i lakier na gotowo. Czyli jak widać żadnego heblowania. Wyszło bardzo dobrze. Za taki łoże musiałbym zapłacić co najmniej 800 zł i byłoby na pewno z lichego materiału. A moje przynajmniej nie skrzypi
Teraz czeka mnie wykonanie takiego samego łóżka jak Twoje, także dla pociechy i już wiem, że zrobię je tak samo. Dodam jeszcze, że na stelaż zastosowałem kątownik stalowy przykręcany wkrętami osobno do każdej płyty i polakierowany a na to zwykłe deski nieco oszlifowane.

- Załączniki
-
- Łóżko 2x1,6 m.gif (61.83 KiB) Przejrzano 1326 razy
Ostatnio zmieniony 15 lis 2008, 11:09 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.