RobWan,
Opcja z klejem to raczej na kolejny raz, nie chcę robić eksperymentów na tym blacie. Stopniowo to sobie ogarnę. Mówiłeś wcześniej, że klej dajesz chyba na długości 50 cm po bokach żeby trzymał.
Jak to wygląda w przypadku mniejszych elementów, gdzie jest i obwód mniejszy? Czy jest granica, że elementy o mniejszym obwodzie mocujesz inaczej, bo mogą zostać wyrwane? Czy jej nie ma, bo regulujesz to jedynie poprzez dobór posuwu i odpowiednio malego freza?
Ja zwykle pod dwa końce materiału, z którego wycinam, podkładam dwie olchowe deski. Na górę obrabianego materiału (też na końcach) daje kolejne dwie, z otworami na śruby i dokrecam całość nakrętkami do czterech śrub siedzących w stole t-rowkowym. Jak dłuższy kawałek to też na środku kolejną deską go podpieram.
Opcja z klejem wydaje się dużo fajniejsza jeśli chodzi o minimalizowanie naddatków przy mocowaniu w porównaniu z metodą, którą obecnie stosuję.
--
Petroholic,
Pewnie, że trzeba się spiknąć. No i dzięki za propozycję użyczenia podkładek, ale nawet nie miałbym do czego ich podpiąć. Fajna ta Twoja frezarka. Jakie pole pracy? edit: ok, już chyba znalazłem 😉 1000x800x220