Problem z pękającymi frezami w sklejce
Problem z pękającymi frezami w sklejce
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Re: Problem z pękającymi frezami w sklejce
Chyba udało mi się naprawić obrabiarkę, ale aż wstyd mi o tym mówić.
Miałem niesamowite luzy na sprzęgłach i przy szybszych zrywach zdarzało się że silnik zrobił obrót a śruba trapezowa stała w miejscu.
Kolejną rzeczą jaką zrobiłem to metalowy kołnierz który wchodzi w uchwyt nie był w pełni wsadzony przez co całość mogła być pod który się zmieniał razem z frezowaniem (tak mi się wydaje).
Na tą chwilę wyciąłem pudełeczko 5cm x 5cm bez problemu. Zobaczę jak będzie przy literkach gdzie silniki znacznie szybciej zmieniają kierunki obrotu.
Pozdrawiam
Miałem niesamowite luzy na sprzęgłach i przy szybszych zrywach zdarzało się że silnik zrobił obrót a śruba trapezowa stała w miejscu.
Kolejną rzeczą jaką zrobiłem to metalowy kołnierz który wchodzi w uchwyt nie był w pełni wsadzony przez co całość mogła być pod który się zmieniał razem z frezowaniem (tak mi się wydaje).
Na tą chwilę wyciąłem pudełeczko 5cm x 5cm bez problemu. Zobaczę jak będzie przy literkach gdzie silniki znacznie szybciej zmieniają kierunki obrotu.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Nie masz czasem za dużych obrotów i zbyt małego posuwu?Nie pali frezów przy takich obrotach?Spr organoleptycznie.Materiał dobrze umocowany?
U mnie Frezem 3.175 diamentowym, głębokość frezowania 6mm posuw na 2500mm/min kress obroty pomiędzy 3-4 czyli jakies 19000obr.
I idzie ładnie.Ostatnio próbowałem 12mm na 1 przejście ale za mała sztywność maszyny.
U mnie Frezem 3.175 diamentowym, głębokość frezowania 6mm posuw na 2500mm/min kress obroty pomiędzy 3-4 czyli jakies 19000obr.
I idzie ładnie.Ostatnio próbowałem 12mm na 1 przejście ale za mała sztywność maszyny.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
muczaczo18 pisze:U mnie Frezem 3.175 diamentowym
Możesz pokazać ten frez? To taki z nasypem? Czy normalny z ostrzami, ale w nazwie handlowej występuje ten przymiot "diamentowy"?
Robert
-
Próbowałem ciąc frezami prostymi 1p i 2p ale łamały się jak wściekłe.Może mam za słabą konstrukcje
-
- Kontakt:
No to, to jest frez zgrubny. One rzeczywiście stawiają mniejszy opór. Z diamentowym nie mają nic wspólnego.
Robert
Robert
-
widziałem, że sprzedawcy różnie je nazywają od pilników obrotowych,rotacyjnych przez spiralne po diamentowe.
Ale mimo wszystko najlepiej mi się nimi obrabia sklejkę.
Może polecisz jakiś frez do drewna litego 40mm ?
Ale mimo wszystko najlepiej mi się nimi obrabia sklejkę.
Może polecisz jakiś frez do drewna litego 40mm ?
-
- Kontakt:
Najżywotniejsze to prawdzie diamentowe.
Np. Faba TJD-07 lub inne klony.
Robert
Np. Faba TJD-07 lub inne klony.
Robert
-
Widziałem przeglądałem ale wszystko duże średnice i boje się że kress 1050 nie ogarnie pewnie musiał bym podzielić to na 8-10 przejść
-
- Kontakt:
muczaczo18 pisze: kress 1050
Ja 2,2 kW, typowy MCh (Mokry Chińczyk)

Robert
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie wiem czy ktoś wcześniej nie napisał ale frezem nr3 nie da się nawiercać ,wchodzić czołem w materiał ,to frez do obróbki boków materiału .
Jeśli takim frezem będziesz próbował wejść czołem w materiał a szczególnie w twardą sklejkę to frez się wygnie i pęknie.
Powinny być frezy z możliwością wiercenia.Spróbuj np jednopiórowego VHM i zobaczysz czy też będzie pękał .No posuwy oczywiście odpowiednie.
Z tych frezów, które podałeś to ja nie użyłbym do sklejki żadnego .
pozdr.
Jeśli takim frezem będziesz próbował wejść czołem w materiał a szczególnie w twardą sklejkę to frez się wygnie i pęknie.
Powinny być frezy z możliwością wiercenia.Spróbuj np jednopiórowego VHM i zobaczysz czy też będzie pękał .No posuwy oczywiście odpowiednie.
Z tych frezów, które podałeś to ja nie użyłbym do sklejki żadnego .
pozdr.