Przyznam szczerze na forum trafiłem przypadkowo i wasze maszyny bardzo mnie zainspirowały. Postanowiłem wykonać frezarkę na cele edukacyjne, ale i nie tylko. Ponieważ jestem modelarzem czasem chciałbym dorobić jakiś detal z polistyrenu. Generalnie mam zamiar frezować miękkie materiały, a przy okazji zobaczyć, czy maszyny CNC mnie zainteresują na tyle, żeby myśleć o studiach w tym kierunku

Konstrukcję chciałbym wykonać o polu roboczym 300x300 z płyty wiórowej 20mm, ponieważ mam w domu sporą ilość.
Jako prowadnice planuję zastosować kątowniki aluminiowe 15x15x2 z opartymi o nie łożyskami.
Do napędu mam zamiar użyć silników ok 0,65Nm i prętów M8 i tu pytanie czy takie śruby wystarczą, czy raczej M10 (M8 akurat mam).
Dodatkowo mam pytanie czy wystarczy jak na końcach śrub dam zwykłe łożyska kulkowe?
A teraz to, czego boję się najbardziej czyli elektronika.
Mam zamiar samemu polutować sterowniki SSK-B01 i płytę główną SSK-MB.
Mam wątpliwości co do napięcia na kondensatorach. Na forum znalazłem, że przy sterowniku powinno być więcej niż 5V i 35V, czy mogę dać takie same pojemności, ale na 50V. To samo tyczy się kondensatorów na płycie głównej, dodatkowo w sklepie nie ma 47uF/16V i tu też pytanie czy mogę dać na 50V.
Na koniec chciałbym pokazać projekt (muszę go przerysować na nowo, ale idea ta sama)

Pozdrawiam
Wojtek