Planuje zrobić frezarkę drewnianą z takimi parametrami:
1. pole robocze tak 25x30cm czyli podstawa z klocków 0,5m
2. Konstrukcja drewniana- zastanawiam się nad legarami drewnianymi 50x50mm lub płytą 30mm ogólnie to co będzie dostępne w castoramie żeby mi to zaraz pocięli jak będę chciał. Które rozwiązanie wybrać ?
3. Silniki już kupiłem 3x MINEBEA 2,3 V ; 1,4 A ; 1,8 DEG/STEP ; ok. 0,6 Nm
4. Elektronika też już mam 3 sterowniki SSK-B01 , Płyta główna SSK-MB
5. Napęd śruby metryczne o średnicy M10 i pytanie : planowałem 20mm ale na forum widzę że wszyscy dają M10 albo M8. czyli nie liczy się średnica śruby napędowej metrycznej?
6. Prowadnice: szufladowe tak jak w innych projektach się sprawdzają. Choć na początku miały być kwasówki 20mm.
7. Teraz zasilanie tego wszystkiego:
Przeglądając forum i inne strony internetowe nie mogłem się doczytać informacji na temat stosowania zasilaczy atx komputerowych do zasilania ciągłego silników. Gdzieś ktoś pisał że do testów silników można wykorzystywać atx. Czy jest to związane tym że +12V w zasilaczu komputerowym jest stabilizowane ? i tylko się nadaje ten zasilacz co najwyżej do zasilania elektroniki z +5V ?
Pytanie jest takie. Czemu ludzie wydają kase na zasilacz i do niego transformator jakby nie można było kupić z allegro "niby zasilacza do cnc" za 24zł np takiego http://www.allegro.pl/item539373777_zas ... h_cnc.html ?
Przeglądam już sporo czasu to forum i inne teraz nadszedł czas na pytania

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.