Amatorska frezarka CNC za 600 zł, pole robocze 600 x 400 mm
czyli same problemy.... lecz są po to by je rozwiązywać.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Amatorska frezarka CNC za 600 zł, pole robocze 600 x 400 mm
Witam was serdeczne, ale nie tracąc czasu przejdę od razu do rzeczy.
Potrzebuje Waszej pomocy.
Hobbistycznie lubię stolarkę, programowanie choć nie w c++ a php ale to podobne, i roboty,
Dla tego powiązałem swoje zainteresowania i postanowiłem zbudować frezarkę cnc.
Dla tego też założyłem kanał na YT na którym mogę bardziej szczegółowo przedstawić projekt i problemy z nim związane, choć jeszcze ich nie mam.
Proszę Was o obejrzenie 8 minutowego filmu, oraz o pomoc, zadawanie pytań i aktywność ( subskrypcje) bo to tylko bardziej motywuje, choć budowanie takich rzeczy to sama przyjemność, to wymieniając się doświadczeniem można zrobić coś na prawdę fajnego.
Mam nadzieję ze filmy moje też będą inspiracją dla innych.
PS. Nie chodzi mi o reklamę kanału, tylko mam małe doświadczenie z arduino itp.
Potrzebuje Waszej pomocy.
Hobbistycznie lubię stolarkę, programowanie choć nie w c++ a php ale to podobne, i roboty,
Dla tego powiązałem swoje zainteresowania i postanowiłem zbudować frezarkę cnc.
Dla tego też założyłem kanał na YT na którym mogę bardziej szczegółowo przedstawić projekt i problemy z nim związane, choć jeszcze ich nie mam.
Proszę Was o obejrzenie 8 minutowego filmu, oraz o pomoc, zadawanie pytań i aktywność ( subskrypcje) bo to tylko bardziej motywuje, choć budowanie takich rzeczy to sama przyjemność, to wymieniając się doświadczeniem można zrobić coś na prawdę fajnego.
Mam nadzieję ze filmy moje też będą inspiracją dla innych.
PS. Nie chodzi mi o reklamę kanału, tylko mam małe doświadczenie z arduino itp.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Amatorska frezarka ćńć za 600 zł, pole robocze 600 x 400 mm
Brakuje mięsa. Nie wiem jak inni, ale ja oglądam filmy diy żeby zobaczyć wióry, czegoś się nauczyć albo zainspirować. Popracuj nad oświetleniem pierwszego planu czyli siebie i tego co pokazujesz + balans bieli. Zamiast tła z blueboxa kręć w garażu czy pracowni, to nie kanał o ikebanie.
-
chciałbym mieć garażmld pisze: ↑31 sty 2020, 13:52Brakuje mięsa. Nie wiem jak inni, ale ja oglądam filmy diy żeby zobaczyć wióry, czegoś się nauczyć albo zainspirować. Popracuj nad oświetleniem pierwszego planu czyli siebie i tego co pokazujesz + balans bieli. Zamiast tła z blueboxa kręć w garażu czy pracowni, to nie kanał o ikebanie.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Amatorska frezarka CNC za 600 zł, pole robocze 600 x 400 mm
no i super bo faktycznie przez efekty specjalne słabo było widać.Banasiak pisze:to nagram na podłodze, będzie lepiej.
dasz radęBanasiak pisze: robię ją w mieszkaniu w bloku,

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
adam Fx, hej, z trzy tygodnie temu oglądałem Twoje filmy o śrubach kulowych i trapezowych, z czego wybrałem trapezowe bo są tańsze, a na mega szybkim frezowaniu mi nie zależy, w sumie nie wiem dla czego trapezowa jest wolniejsza, silnik krokowy ma większy opór?
A tak przy okazji, jeżeli silnik np 1Nm podnosi 1kg na ramieniu 10 cm od osi, a mój silnik z elementami na osi Z będzie ważył około 1 kg, ale śruba jest dwa cm od silnika frezarki, to ile Nm musi mieć silnik? myślę że 0,8 Nm ale może to za dużo? może wystarczy 0,46 Nm bo taniej.
A tak przy okazji, jeżeli silnik np 1Nm podnosi 1kg na ramieniu 10 cm od osi, a mój silnik z elementami na osi Z będzie ważył około 1 kg, ale śruba jest dwa cm od silnika frezarki, to ile Nm musi mieć silnik? myślę że 0,8 Nm ale może to za dużo? może wystarczy 0,46 Nm bo taniej.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Cześćmld pisze: ↑31 sty 2020, 13:52Brakuje mięsa. Nie wiem jak inni, ale ja oglądam filmy diy żeby zobaczyć wióry, czegoś się nauczyć albo zainspirować. Popracuj nad oświetleniem pierwszego planu czyli siebie i tego co pokazujesz + balans bieli. Zamiast tła z blueboxa kręć w garażu czy pracowni, to nie kanał o ikebanie.

a ja już o mało co miałem kompleks, i narodziło się zaraz takie pytanie - gdzie ja k..wa mieszkam?
Po tym wszystkim muszę się uspokoić.

O0O0O0O0O0O0O0O0O
-
- Posty w temacie: 2
Banasiak pisze:oglądałem Twoje filmy
Słabo oglądałeśBanasiak pisze:w sumie nie wiem dla czego trapezowa jest wolniejsza, silnik krokowy ma większy opór?

nie podnosi a utrzyma podczas podnoszenia wzrastają obroty więc moment spada.Banasiak pisze:1Nm podnosi 1kg na ramieniu 10 cm
Przy maszynach wyradzamy się w mm a nie cm

Banasiak pisze:ale śruba jest dwa cm od silnika frezarki, to ile Nm musi mieć silnik? myślę że 0,8 Nm ale może to za dużo? może wystarczy 0,46 Nm bo taniej.
Śruba to przekładnia źle kombinujesz i nie oglądałeś uważnie filmów .... korzystałeś z kalkulatora w opisie filmu? https://www.ebmia.pl/wiedza/kalkulatory ... na-srubie/
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
Zgadza się Adam FX. zmylił mnie jeden YouTuber który mówił nie o trzymaniu ale podnoszeniu ciężaru 10 cm od osi. Ciężko mi było to sobie wyobrazić
utrzymać ciężar to zrozumiałe.
Ja nie bardzo biegły jestem w sprawach mechaniki, nie wiem czym jest sprawność mechaniczna. itp. dla mnie jak coś działa to jest sprawne
Myślę że silniki krokowe mam już z głowy. dzięki za kalkulator.
Podsyłam Wam filmik z postępu pracy nad frezarką.

Ja nie bardzo biegły jestem w sprawach mechaniki, nie wiem czym jest sprawność mechaniczna. itp. dla mnie jak coś działa to jest sprawne

Myślę że silniki krokowe mam już z głowy. dzięki za kalkulator.
Podsyłam Wam filmik z postępu pracy nad frezarką.
-
- Kontakt:
Pamiętaj, że moment trzymający jest podany gdy silnik stoi. Im szybciej się kręci, tym łatwiej go zatrzymać.
-
???TOP67 pisze:Im szybciej się kręci, tym łatwiej go zatrzymać.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design