Drewniane bywa czasem piękne

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

fus23
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: fus23 » 11 sty 2011, 18:02

Witam
za prawdę powiadam wam zjednoczmy siły by pokazać "kapitalistom" z zachodu jak się robi CNC
bo faktycznie prowadnice na aluminiowym kątowniku to żenada ale podparte wałki w naszym zastosowaniu to było by już coś wszak czytałem i sprawdzałem finansowo wałek podparty tańszy niż nie podparty z mocowaniami ...
cytując Zbych07 "Boże spraw żeby mi się tak bardzo chciało .... jak mi się nie chce "
czy to by było to czego szukam ?? zalążek współpracy nad projektem ??
chętnych do rozprawiania nad projektem zapraszam do wypowiedzi - może warto by było utworzyć nowy wątek
jak widzę chętnych przybywa na projekt tworzony na forum założenia pola pracy które podałem są wydaje mi się najbardziej optymalne finansowo
pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 11 sty 2011, 18:20

Do takiego projektu potrzeba dużego plotera :mrgreen: . Żeby części były produkowane z "automatu".
Co do jakości takich frezarek/ploterów polecam tą stronkę.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Zbych07 » 11 sty 2011, 18:51

fus23 pisze:Witam
za prawdę powiadam wam zjednoczmy siły by pokazać "kapitalistom" z zachodu jak się robi CNC
bo faktycznie prowadnice na aluminiowym kątowniku to żenada ale podparte wałki w naszym zastosowaniu to było by już coś wszak czytałem i sprawdzałem finansowo wałek podparty tańszy niż nie podparty z mocowaniami ...
cytując Zbych07 "Boże spraw żeby mi się tak bardzo chciało .... jak mi się nie chce "
czy to by było to czego szukam ?? zalążek współpracy nad projektem ??
chętnych do rozprawiania nad projektem zapraszam do wypowiedzi - może warto by było utworzyć nowy wątek
jak widzę chętnych przybywa na projekt tworzony na forum założenia pola pracy które podałem są wydaje mi się najbardziej optymalne finansowo
pozdrawiam

Przepraszam.
To co napisałem i linki które podałem to ...... taka mała prowokacja.
Już kolejny raz sygnalizuję nasz ..... jak podejrzewam polski problem .... kompleks(?).
Ciągle kurczowo jakoś chyba podświadomie trzymamy hasła:
"Zastaw się a pokaż się". ... ok, tylko poco?
"Albo zrobię z tego co najlepsze, albo nic nie zrobię" .... ok, tylko dlaczego ?

Jeśli kogoś stać na to co najlepsze niech się nie zastanawia i z radością z tego korzysta, kupuje , buduje .. z tego co najlepsze.

A jeśli z kasą krucho ?

Ja nie naśmiewam się z tych amerykańskich kątowników - ja podziwiam ich konstrukcje.
Nie widzą żadnego obciachu w takim ( nieprofesjonalnym ) budowaniu , ba nawet w sprzedawaniu takich konstrukcji.
Budują , uczą się obsługi , używają i ...... cieszą się.
Jak widać nawet taka drewniano - aluminiowa konstrukcja działa i ..... może się nawet zwrócić.

Mnie się nawet chce, dlatego wrzucam te różne pomysły na Forum i czasem rozmyślnie
nieco prowokuję :razz:

Chętnie popracował bym nad takim wspólnym projektem.
Niestety nie dysponuję zapleczem - warsztatem ,
a do połowy lutego także wolnym czasem.

Pozdrawiam
:mrgreen:

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: smouki » 11 sty 2011, 19:14

Zbych07 pisze:Ja nie naśmiewam się z tych amerykańskich kątowników - ja podziwiam ich konstrukcje.
Nie widzą żadnego obciachu w takim ( nieprofesjonalnym ) budowaniu , ba nawet w sprzedawaniu takich konstrukcji.
Budują , uczą się obsługi , używają i ...... cieszą się.
Jak widać nawet taka drewniano - aluminiowa konstrukcja działa i ..... może się nawet zwrócić.
W całości popieram, polacy potrafią...krytykować, a jak co do czego to cisza.
co do wspólnego projektu przyłączam się i służę czym mogę, a mogę nie wiele.
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

fus23

Post napisał: fus23 » 11 sty 2011, 19:45

witam
i co mam powiedzieć ....
tak to się bawić nie będziemy ..... :P
zabieram się za porządny rysunek w Corelu taki elementarny część po części rozrysuje sobie drewniaka i wtedy zobaczymy .... :P
bo puki co nie ma sensu zakładania nowego wątku ...
pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...

FlashEF
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: FlashEF » 11 sty 2011, 19:46

Bardzo mi się podoba idea taniego zestawu. Może nie koniecznie do sprzedaży, można by w końcu zebrać w jakiś rozsądny projekt rozwiązania o których wiadomo że działają. Coś opisanego w całości, z dokumentacją.

Będę za miesiąc robił własne budżetowe podpory wałków fi12 i oprawy łożysk otwartych do tych wałków. Co prawda nie drewniane, a odlewane z epoksydów w piankowych frezowanych formach. Podzielę się efektami. Jeśli to wypali, będzie istniał wypróbowany sposób na przebudowanie sobie maszyny na szufladówkach na prowadnice podparte na wałkach za około 350 zł. Pomysł opiera się na tym, że metr fi12 kosztuje 80 zł, a jedno otwarte łożysko stoi po 8 zł (ceny z Allegro). Jest w tym jakaś myśl, takie prowadnice mogą już naprawdę dużo.

Awatar użytkownika

fus23

Post napisał: fus23 » 11 sty 2011, 19:49

no to wyjścia nie mam teraz ...
miały być u mnie wałki 20 ale widzę że taniej będzie z kolegą flashem pogadać na pw
pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...

Autor tematu
Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Zbych07 » 11 sty 2011, 20:53

syntetyczny pisze: Co do jakości takich frezarek/ploterów polecam tą stronkę.
Potężnych dokładności z takiej konstrukcji się nie uzyska to raczej dość oczywiste, ale podejrzewam,
że można wycisnąć więcej niż udało się autorowi tej konstrukcji.

Z tego co zrozumiałem z tego blogu maszynka nie była montowana z Kitu tylko robiona
podręcznym sprzętem na podstawie dość wczesnej wersji projektu.
Ostatecznego wyglądu autor nie zaprezentował , ale baza wyglądała jak na fotce:

Obrazek

Po porównaniu z wyżej pokazanymi maszynkami widać że projekt ewoluował.

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: kak » 11 sty 2011, 21:35

Ja jestem ciekaw jak by sie sprawilo wywoskowanie walka i zalanie go zywica w jakims pudelku dookola walka.
Moze warswa wosku po usunieciu dala by akurat tyle luzu zeby to dobrze sie spisalo jako wózek. Samemu mi sie tego nie chce robic, to tylko budzetowy pomysl.

FlashEF
Posty w temacie: 3

Post napisał: FlashEF » 11 sty 2011, 21:39

Żywice się raczej nie nadają na łożysko cierne. Z resztą jakim cudem równo posmarować taki wałek? Chyba tylko alkoholem winylowym by się dało uzyskać równą warstwę. Moim zdaniem nic z tego dobrego nie wyjdzie. Tak można pędzej kombinować odlewanie dopasowanej podpory wałka. Za około 2 zł można dostać praktycznie dowolnej wielkości tuleje ślizgowe przygotowane pod smar. Oprawienie ich w drewnie da zdecydowanie lepszy efekt.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”