Sklejka 18mm, szufladówki, l297 l298, EMC2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam.
jeżeli płytka nie musi być taka sama jak w temacie to mogę zaprojektować .
tylko w programie dającym plik xx.pcb ( protel , itp ) .
co zrobisz wtedy ?
to drobiazg - 15 minut rysowania .
może ktoś przerobi na pdf - ja nie mam jak .
pozdrawiam .
dodając - najlepiej podeślij schemat zasilacza jaki potrzebujesz to narysuję całość i po sprawie .
jeżeli płytka nie musi być taka sama jak w temacie to mogę zaprojektować .
tylko w programie dającym plik xx.pcb ( protel , itp ) .
co zrobisz wtedy ?
to drobiazg - 15 minut rysowania .
może ktoś przerobi na pdf - ja nie mam jak .
pozdrawiam .
dodając - najlepiej podeślij schemat zasilacza jaki potrzebujesz to narysuję całość i po sprawie .
Mane Tekel Fares
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
pukury, no to mnie zakręciłeś. Nie mam zasilacza, mam trafo i kondki i mostek wszystko połączone na pajączka i chciałbym żeby to ładnie wyglądało w "zasilaczu" nie wiem jeszcze jak zrobię tą płytkę, nie wiem jakie są metody, na trafienie nie mam szans bo nie dostane tu w Norwegii wytrawiacza, myślałem że wyfrezuję na mojej maszynce jak ją uruchomię i teraz znowu nie wiem jak to przerobić na plik zrozumiały dla macha, czyli gkode
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 22
Nie musisz mieć eagle jeżeli masz już plik wyeksportowany w formacie png.
Chyba że chcesz samodzielnie zaprojektować płytkę.
Mając plik png możesz płytke wykonac w domu.
Ja to zroiłem tak:
1. Kupiłem papier kredowy
2. Obraz płytki w formacie png przekonwertowałem do formatu pdf przy pomocy Openoffice
3. Wydrukowałem ten plik pdf na papierze kredowym (drukarka musi być laserowa)
4. Odprasowałem żelaskiem wydrukowany obraz płytki na laminacie PCB
5. Odmoczyłem papier tak by został sam tusz
6. Wytrawiłem płytke ,nawierciłem i dodatkowo pocynowałem scieżki
Oto efekty mojej pracy:

Przez ostatnich kilka dni trochę zaniedbałem moją maszynke ponieważ brałem ślub, ale teraz mam już czas i moje silniczki już przyszły więc zaczynam prace dalej. Zasilacz mam juz prawie zlutowany jeszcze tylko transformator muszą mi przysłać.
Chyba że chcesz samodzielnie zaprojektować płytkę.
Mając plik png możesz płytke wykonac w domu.
Ja to zroiłem tak:
1. Kupiłem papier kredowy
2. Obraz płytki w formacie png przekonwertowałem do formatu pdf przy pomocy Openoffice
3. Wydrukowałem ten plik pdf na papierze kredowym (drukarka musi być laserowa)
4. Odprasowałem żelaskiem wydrukowany obraz płytki na laminacie PCB
5. Odmoczyłem papier tak by został sam tusz
6. Wytrawiłem płytke ,nawierciłem i dodatkowo pocynowałem scieżki
Oto efekty mojej pracy:

Przez ostatnich kilka dni trochę zaniedbałem moją maszynke ponieważ brałem ślub, ale teraz mam już czas i moje silniczki już przyszły więc zaczynam prace dalej. Zasilacz mam juz prawie zlutowany jeszcze tylko transformator muszą mi przysłać.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 22
smouki twoja żona musi przeżyć cnc a moja musi tolerować cnc, pzhgp, php, pzw, fpv. Tak więc strasznie marudzi
.
Wracając do tematu to ta folia do drukarek laserowych może być dobra. Jest nawet taka folia specialnie do wytrawiania płytek. Jest też jakaś fotoaktywna ale ten papier kredowy naprawdę bardzo dobrze się spisuje i jest TANI.
W tej chwili linux mi się pozypał i muszę przeinstalować (na nim mam eagle). Jak to zrobię to zaprojektuję tą płytkę z bezpiecznikiem.
[ Dodano: 2010-06-19, 14:02 ]
Oto płytka z bezpiecznikiem, nie wiem tylko czy o taki chodziło.

Zamówiłem transformator i sterowniki dla osi Y i Z. Gdy to zamówienie do mnie dotrze będę mógł przeprowadzić pierwsze testy. Narazie samych silników nie zamontowanych na maszynce. Już nie mogę się doczekać.

Wracając do tematu to ta folia do drukarek laserowych może być dobra. Jest nawet taka folia specialnie do wytrawiania płytek. Jest też jakaś fotoaktywna ale ten papier kredowy naprawdę bardzo dobrze się spisuje i jest TANI.
W tej chwili linux mi się pozypał i muszę przeinstalować (na nim mam eagle). Jak to zrobię to zaprojektuję tą płytkę z bezpiecznikiem.
[ Dodano: 2010-06-19, 14:02 ]
Oto płytka z bezpiecznikiem, nie wiem tylko czy o taki chodziło.

Zamówiłem transformator i sterowniki dla osi Y i Z. Gdy to zamówienie do mnie dotrze będę mógł przeprowadzić pierwsze testy. Narazie samych silników nie zamontowanych na maszynce. Już nie mogę się doczekać.