Konstrukcja z MDF - 330x300x110

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

SP3SWJ
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: SP3SWJ » 17 mar 2008, 11:12

Czy testowałes już to podłączenie 6.zip na maszynie ??
Czy MACH inteligentnie rozpoznaje krańcówki ( "kontekstowo" ) ??

Ja ciagle krańcówki mam w woreczku :-) jedna przykręcona nie okablowana hihi

Estop mam zrobiony na przekaźniku który jednocześnie kasuje zasilanie maszyny (odcina zasilanie)
Dopiero ponowne naciśnięcie START powoduje włączenie zasilania maszyny.
Podobnie jak załączasz maszyne do sieci - zawsze jest wyłączona dopiero przycisk START uruchamia zasilanie elektroniki.
Także zanik napięcia powoduje "skasowanie" zasilania.

Przycisk Estop także zatrzymuje wrzeciono :mrgreen:

/Jarek

Tagi:

Autor tematu
Radek27
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Radek27 » 31 maja 2008, 23:12

Witam,

Odnosnie podlaczen z pliku 6.zip wszystko dziala jak nalezy:)
Maszyna troszke przelezala z braku czasu ale wczoraj ukonczylem sterownik (kompletny w obudowie, z zamontowanym wiatrakiem i wtyczkami na silniki/krancowki). Przetestowalem wszystko dokladnie lacznie z krancowkami i smialo mozna tak podlaczac. Testowalem rowniez polaczenie 3.zip, gdzie wszystkie krancowki sa w szeregu i robia zarowno za homy i limity - dziala. Zaleta drugiego rozwiazania jest to, ze trzeba pociagnac tylko dwa kable (masa i pin).
Z braku czasu maszyna troszke lezala w kacie ale wczoraj ukonczylem cale sterowanie ( wszystko w obudowie z wiatraczkiem, wyjsciami na silniki/krancowki i wyjsciem na wrzeciono). Jutro wrzuce fote sterownika.
Zamowilem rowniez Kressa 1050. Co ciekawe nie dosc, ze taniej na alleg. to jeszcze dorzucaja 5litrow firmowego piwa Kress hehehe:)I jak tu nie kupic!

Aktualnie montuje i podlaczam krancowki oraz koncze modele kilku czesci potrzebnych do usprawnienia tej machiny, ktore juz mam zamiar wyciac Kressem.

Pozdrawiam
Radek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”