Prosta i szybka frezarka z MDF do polistyrenu - pytania
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Pole robocze ma być dostosowane do jednego kawałka styropianu, najpewniej EPS (1000x500x300) lub droższego ale mocniejszego i bez "kulek" XPS (1250x650x300).bartuss1 pisze:ta koncepcja z kartki nie jest zła, tylko ogranicza troche pole robocze, oczywiscie jesli zetka zjezdzalaby na doł, wowczas mialaby 400mm pola roboczego
jak rozumiem obrobka modelu z dwoch stron, z gory i z dołu bez obróbki przodu, tyłu i boków
Model będzie w skali 1:1 z grubsza 4780 x 2030 x 1136

Ciekawe czy można w domu zbudować coś takiego:

-
Nie da się z MDF? To nie chcebartuss1 pisze:jak chcesz to ci zrobie taką maszyne do skali 1:1, ale nie z mdfu heheenik pisze:Model będzie w skali 1:1 z grubsza 4780 x 2030 x 1136

A tak na serio, to ma być tylko drogie hobby... i musiałbym chyba cały garaż zamienić w frezarkę.
Bartuss1, twoje maszyny wyglądają imponująco.
Robiłeś formy do samochodów?
Jak się sprawuje EPS jako forma?
Jakiego frezu najlepiej do tego używać?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
te twarde pianki są zajebiaszcze ale i drogie
akurat robie błotniki do dajhajcu rocky jakies poszerzane, kopyto ze styroduru akurat.
frezy wąglikowe ma sie rozumiec, bo hss to szybko zaczyna kopcic.
na mojej aktualnej pole robocze mam małe 1500x2500x900 przy b90 i 700 przy b0, co prawda teraz załozyłem gniazdko proste ze mam dużą 3 osiówkę
akurat robie błotniki do dajhajcu rocky jakies poszerzane, kopyto ze styroduru akurat.
frezy wąglikowe ma sie rozumiec, bo hss to szybko zaczyna kopcic.
na mojej aktualnej pole robocze mam małe 1500x2500x900 przy b90 i 700 przy b0, co prawda teraz załozyłem gniazdko proste ze mam dużą 3 osiówkę
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Tu masz rację, dodatkowo przy jednym silniku nie będzie problemów z synchronizacją itp.sasii pisze:ale jak chcesz robić to na paskach to starczy jeden silnik do napędu bramy.
Zatem koncepcja osi X idzie w kierunku jednego silnika z dwoma osiami z obu stron, w stylu:
http://buildyourcnc.com/Item/cnc-machine-bluechick-v3
(zębatka - silnik - sprzęgło - pręt - łożysko - zębatka)
Tutaj bardziej chodziło o dokładniejszy rodzaj, bo nie mam doświadczenia żadnego z frezami. W pierwszym poście pytałem o coś takiego:bartuss1 pisze:frezy wąglikowe ma sie rozumiec, bo hss to szybko zaczyna kopcic.
"4. Czy ma sens zrobienie tak dużej osi Z (30cm), co z wielkością uchwytu na wrzeciono, jak uzyskać możliwość np frezowania wgłąb dosyć niedużych otworów np stożek o głębokości 25cm i średnicy górnej 30cm. "
Czy długi frez (takie w ogóle są?) pomógłby w kwestii głębokich ale nie szerokich "dziur" w głąb w styropianie. Np jakbym chciał zrobić całą połówkę takiego zderzaka (w pozycji jak na zdjęciu):

Nic nie rozumiem...bartuss1 pisze:na mojej aktualnej pole robocze mam małe 1500x2500x900 przy b90 i 700 przy b0, co prawda teraz załozyłem gniazdko proste ze mam dużą 3 osiówkę
Dokładnie tak sobie to wyobrażałem, może jeszcze mógłbym z tym zintegrować podnośnik do samochodubastian28 pisze:Nie trza nic ciąć na kawałki, wystarczy coś takiego i nadal można korzystać z garażu. Tak zwana 5-osiówka garażowa

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
tego się obawiałem, b to kat położenia wrzeciona, na płaskim jest wiekszy zasieg anizeli przy polozeniu pionowym czyli na zero.enik pisze: bartuss1 napisał/a:
Nic nie rozumiem...
długie frezy są, a jeli tak dlugich nie ma to zrobią je na zamowienie,
ten zderzak to małe piwo, wiecej pieprzenia z przygotowaniem modelu w cadzie aniżeli sama obórbka
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign