drewniana metalową ?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
MDF a nic nie da się obrabiać w domu w logiczny sposób. Na pewno nie wyżynarką/piłką ręczną. Jedyna alternatywa to piła tarczowa(prosta krawędź cięcia). Ale trzeba zastosować jakieś prowadzenie. Żeby cokolwiek wykrzesać do mojej maszynki z tego syfu, spędziłem x godzin ze szlifierką, pilnikiem i mierzeniem czy proste i równe. Straszna masakra.... Oby tylko działało. Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Nie wiem jaki problem jest z MDFem. Ja to ciąłem zwykłą pilarką ręczną SKILLa. Albo frezowałem najtańszą frezarką górnowrzecinową z odpowiednim frezem. Czasem gdzieś podczas frezowania przypaliło rogi, ale to mało istotne, bo formatka wychodziła jak trzeba. Nawet sobie prosty cyrkiel zrobiłem do frezarki i mogłem owalne kształty wycinać. Teraz jeszcze górnowrzecinowca za poniżej 100zł z allegro wsadziłem do mojej zabawki i robi dalej.
Dzięki czemu MDF czy wirówkę mogę puścić na mojej zabawce z profili aluminiowych, o ile się zmieści
.
Jak chcesz coś niewielkiego co wejdzie na stół 270x300mm to mogę ci coś wyciąć z MDFu czy innego materiału. Tylko u mnie w OBI mam tylko 19mm MDF i nie wiem gdzie mogę kupić grubszy.
Ale może jakiś kolega w Twojej okolicy się znajdzie z większym sprzętem. Ja mądrzejszy o doświadczenia z budowy pierwszej maszyny, nie zawaham się skorzystać odpłatnie z usług CNC jeżeli moja maszyna nie będzie potrafiła czegoś zrobić. Oczywiście pisze to w kontekście budowy kolejnej zabawki.
Dzięki czemu MDF czy wirówkę mogę puścić na mojej zabawce z profili aluminiowych, o ile się zmieści

Jak chcesz coś niewielkiego co wejdzie na stół 270x300mm to mogę ci coś wyciąć z MDFu czy innego materiału. Tylko u mnie w OBI mam tylko 19mm MDF i nie wiem gdzie mogę kupić grubszy.
Ale może jakiś kolega w Twojej okolicy się znajdzie z większym sprzętem. Ja mądrzejszy o doświadczenia z budowy pierwszej maszyny, nie zawaham się skorzystać odpłatnie z usług CNC jeżeli moja maszyna nie będzie potrafiła czegoś zrobić. Oczywiście pisze to w kontekście budowy kolejnej zabawki.