ukosowanie przy paleniu gazowym
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
ukosowanie przy paleniu gazowym
witam
mam pewien problem od jakiegoś czasu .
Mam w pracy wypalarke w palnikiem Harris 6920 . Stosuje dysze odpowiednie do grubości blach np. do #15 dysza 0 1/2 VVC . Cisnienie tlenu tnacego 7 Bar. Propan-butan 0.8 bar. predkosc 0.65 m/min.
Palnik ustawiony idealnie do leżącej blachy na stole.
Po cieciu górna czesc detalu jest wymiar ok . Dolna jest mniejsza do 2mm .
Z kazdej strony detalu ukosuje do wewnatrz detalu. czym to jest spowodowane ??
czekam na pomoc
mam pewien problem od jakiegoś czasu .
Mam w pracy wypalarke w palnikiem Harris 6920 . Stosuje dysze odpowiednie do grubości blach np. do #15 dysza 0 1/2 VVC . Cisnienie tlenu tnacego 7 Bar. Propan-butan 0.8 bar. predkosc 0.65 m/min.
Palnik ustawiony idealnie do leżącej blachy na stole.
Po cieciu górna czesc detalu jest wymiar ok . Dolna jest mniejsza do 2mm .
Z kazdej strony detalu ukosuje do wewnatrz detalu. czym to jest spowodowane ??
czekam na pomoc
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
powód to złe parametry lub uszkodzona dysza.
propan nie 0,7 a 0,5 bar
tlen tnący nie 7 a 6 bar
szybkość cięcia ok 750mm/min czyli 0,65m/min
powód to zbyt wysoka temperatura , nadmierny wypływ roztopionej stali która jest wybierana dołem w stosunku do zbyt wolnej szybkości cięcia.
ktoś , kiedyś fajnie to określił na forum , że palnik powinien "pi***zieć" jak tnie.
propan nie 0,7 a 0,5 bar
tlen tnący nie 7 a 6 bar
szybkość cięcia ok 750mm/min czyli 0,65m/min
powód to zbyt wysoka temperatura , nadmierny wypływ roztopionej stali która jest wybierana dołem w stosunku do zbyt wolnej szybkości cięcia.
ktoś , kiedyś fajnie to określił na forum , że palnik powinien "pi***zieć" jak tnie.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
No to ok. Eckert dobrze reaguje na regulację gazów.
Gaz spokojny nie może być głośny , musi spokojnie "szumieć" a nie świerszczeć
Nie może być też zbyt nawęglający albo utleniający. Utleniający właśnie powoduje hałas.
Jąderko płomienia nawęglającego jest mocno rozciągnięte. Gdy dodajesz tlenu to się cofa i gdy dojdzie do max cofnięcia a Ty będziesz dalej kręcił tlenem dodając go, to zacznie się robić płomień utleniający i zacznie głośniej pracować.
Najlepiej to się widzi na acetylenie. Propan ogólnie jest "głośnym" gazem i trudniej sie go ustawia przez niedoświadczonego palacza gazowego.
Ale jest to do opanowania.
Gaz spokojny nie może być głośny , musi spokojnie "szumieć" a nie świerszczeć
Nie może być też zbyt nawęglający albo utleniający. Utleniający właśnie powoduje hałas.
Jąderko płomienia nawęglającego jest mocno rozciągnięte. Gdy dodajesz tlenu to się cofa i gdy dojdzie do max cofnięcia a Ty będziesz dalej kręcił tlenem dodając go, to zacznie się robić płomień utleniający i zacznie głośniej pracować.
Najlepiej to się widzi na acetylenie. Propan ogólnie jest "głośnym" gazem i trudniej sie go ustawia przez niedoświadczonego palacza gazowego.
Ale jest to do opanowania.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
teraz troszke z innej bajki.
kto w was pracuje na programie CutComp ??
dokładnie chodzi mi o ustawienia wysokosci zapalania, przebijania i ciecia palnika od plazmy bo palnik od gazu nie ma czujnika wysokosci . w jaki sposob sugerowac sie tymi ustawieniami bo czesto palnik bije w blache i nie wiem jak go ustawic.
kto w was pracuje na programie CutComp ??
dokładnie chodzi mi o ustawienia wysokosci zapalania, przebijania i ciecia palnika od plazmy bo palnik od gazu nie ma czujnika wysokosci . w jaki sposob sugerowac sie tymi ustawieniami bo czesto palnik bije w blache i nie wiem jak go ustawic.