Wywala E Stop w chwili załaczenia łuku
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Wywala E Stop w chwili załaczenia łuku
Plazma jest podłączona do 3 faz + różnicówka, stół jest podłączony do uziemienia, przewód palnika jest ekranowany, przewody od silników są ekranowane, komputer ma uziemienie, skrzynka w której są sterowniki i płytka DB25 jest uziemiona, stół jest uziemiony.
Problem polega na tym że w chwili kiedy dochodzi do zapalenia łuku plazmy wtedy w mach3 wywala e stop
Sam mach3 jest dobrze ustawiony,
1. Kiedy plazma jest wyłączona działa poprawnie.
2. Kiedy plazma jest włączona i spust załączający łuk nie naciśnięty działa poprawnie
Położenie wypalanej blachy na klockach drewnianych nie naprawia tego problemu.
Plazma to Welds CUT 60 a uchwyt PT31
Sterowniki silników krokowych to DQ542MA
Problem polega na tym że w chwili kiedy dochodzi do zapalenia łuku plazmy wtedy w mach3 wywala e stop
Sam mach3 jest dobrze ustawiony,
1. Kiedy plazma jest wyłączona działa poprawnie.
2. Kiedy plazma jest włączona i spust załączający łuk nie naciśnięty działa poprawnie
Położenie wypalanej blachy na klockach drewnianych nie naprawia tego problemu.
Plazma to Welds CUT 60 a uchwyt PT31
Sterowniki silników krokowych to DQ542MA
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jak masz MACH 3 to w General Config w prawym górnym rogu masz dwa okienka do wpisania wartości : 
pokombinuj w nich zwiększając (tzn zmniejszając) czujność na piki wejściowe - Nie pamiętam ile mam ustawione na kompie od maszyny bo screen jest z lapka biurowego ale coś ok 1000 w stała czasowa i chyba 400 w indexie.
Mi na 0 maszyna się tnie na odpalaniu dokładnie jak u Ciebie a jak zwiększe wartości to jest igła.

pokombinuj w nich zwiększając (tzn zmniejszając) czujność na piki wejściowe - Nie pamiętam ile mam ustawione na kompie od maszyny bo screen jest z lapka biurowego ale coś ok 1000 w stała czasowa i chyba 400 w indexie.
Mi na 0 maszyna się tnie na odpalaniu dokładnie jak u Ciebie a jak zwiększe wartości to jest igła.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Dzięki za odpowiedzi, problemem okazała się płytka DB25, która była za blisko pozostałej elektroniki w skrzynce, po odsunięciu problem zniknął jak ręką odjął, teraz jeszcze mam problem z "głowicą pływającą" PROBE tzn pali porty na tej płytce DB25, czyli działa parę minut i koniec no i moje pytanko, wystarczy zastosować w tym miejscu przekaźnik z optoizolacją czy konieczny jest również dławik żeby to napięcie wyprostować, a jeżeli tak to jakiej mocy ?