Hypotherm 1650 kontrolka błędu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Hypotherm 1650 kontrolka błędu
Ostatnio bardzo często zapala mi się kontrolka która pali się na czerwono i wygląda jak piorun. Dzieje się to w syt. kiedy palnik jest opuszczany i ma dojść do zapalenia łuku ale się wyłącza. Często nawet nie czekam kiedy ona zgaśnie, naciskam tylko STOP/START i już jest wszystko ok. Już różne hipotezy brałem pod uwagę ale nic tak naprawdę się nie potwierdza. Czasem wypale cały arkusz 1,5 X 3 i nic takiego nie ma miejsca a czasem ta kontrolka zapali się 10 razy.... Instrukcja obsługi mówi ze występuje jakiś błąd ale powinna zapalić się czerwona i jakaś inna wskazująca na typ błędu a tu tylko czerwona się pali. ( oprócz zielonej AC która jest ciągle zapalona). Jakieś pomysły co może być przyczyną?
Tagi:
-
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
1)ile lat ma Twój agregat?
2) odkręć dyszę, osłonę palnika. Będziesz miał taki srebrny styk(nie pamiętam jak on dokładnie się nazywa) zobacz w jakim jest stanie. Jeśli jest ponadpalany ( czarne kropki na powierzchni) może oznaczać brak kontaktu z elektrodą (przynajmniej tak kiedyś mi mówili). Trzeba go wymienić. Jutro podam Ci numer części. Wymiana jest łatwa i nie trzeba płacić za serwis.
2) odkręć dyszę, osłonę palnika. Będziesz miał taki srebrny styk(nie pamiętam jak on dokładnie się nazywa) zobacz w jakim jest stanie. Jeśli jest ponadpalany ( czarne kropki na powierzchni) może oznaczać brak kontaktu z elektrodą (przynajmniej tak kiedyś mi mówili). Trzeba go wymienić. Jutro podam Ci numer części. Wymiana jest łatwa i nie trzeba płacić za serwis.
nic na siłe
-