Plazma Migatronic zeta 60

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
yacek4
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Plazma Migatronic zeta 60

Post napisał: yacek4 » 10 paź 2011, 21:52

Witam.

Z braku doświadczenia kupiłem przecinarkę migatronic zeta60 i teraz mam problem bo do nich nie ma dysz do cięcia kontaktowego i muszę trzymać odstęp. Czy można zamontować do niego palnik od Powermax45 T45V (HYPERTHERM) co ma zaizolowane dysze ? Czy też palnik jest zgrany z urządzeniem i nie można? A może jest inne rozwiązanie?

Pozdr. Jacek

Tagi:

qset
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: qset » 17 paź 2011, 16:53

Witam
Rozumiem że wykorzystujesz ją do cięcia ręcznego. Jeżeli tak to można zamontować tzw. ślizg (z drutu) który utrzymuje dystans nad el. ciętym.
Możliwe jest zastosowanie innego palnika - w jaki sposób realizowane jest zapalanie (HF czy stykowe)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 17 paź 2011, 18:18

to urządzenie jest bardzo wyczulone na długość łuku. Można założyć inny palnika ale może się pogorszyć jakość cięcia a elektrody będa się źle wytapiać. trzeba będzie dopracować przepływ gazu do napięcia. Ale da się. Na pewno tańszym rozwiązaniem będzie ten slizg o którym pisze kolega.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
yacek4

Post napisał: yacek4 » 17 paź 2011, 20:27

Witam.

Przecinarki używam do cięcia ręcznego. Taki drut dystansowy mam i wszystko było dobrze dopóki nię użyłem hypertherm powermax 45 którym to elektrodą jedzie się po ciętym materiale. I tak właśnie bym chciał. Zapalanie jest chyba HF bo zapala się łuk pilotujący i po zbliżeniu zaczyna ciąć. Migatronic nie ma takich dysz w ofercie więc muszę zmienić palnik tylko na jaki ?

Pzdr. jacek

qset
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: qset » 18 paź 2011, 23:04

Przeglądałem palnik POWERMAX 45. Coś mi się wydaje że wcale nie dotyka się dyszą o materiał tylko dodatkowym elementem podobnym do dyszy czyli coś podobnego do tego ślizgu który masz(dysza główna jest wewnątrz).
Ale ok. Pewnie łatwiej się manewrowało takim palnikiem i stąd ta chęć zmiany palnika.
Po pierwsze koszt takiego palnika nie będzie mały. Dalej pewnie nie będą pasowały przyłącza. I tak jak wspomniał cnccad nie wiadomo do końca co z urządzeniem i częściami palnika.
A cha zobacz czy elektroda w palniku który masz nie przesuwa się wzdłuż swojej osi i czy dysza nie jest osadzona na jakieś sprężynie (palniki a zapalaniem stykowym też zapalają pilota w powietrzu), jeżeli wszystko mocowane jest sztywno to na pewno jest HF. Pozostała by kwestia ile chcesz wydać na przeróbkę.

Autor tematu
yacek4

Post napisał: yacek4 » 19 paź 2011, 17:16

Witam.
Palnik powermax to był przykład bo takim przecinałem i nie koniecznie muszę mieć akurat ten. Hypertherm oferuje do powermax dysze izolowane do cięcia po materiale i tańsze nieizolowane do cięcia nad materiałem. Napewno to jest HF a przyłącze jest bardzo proste bo jest biała kostka z 4 przewodami kabel zasilający na śrubkę M6 a powietrze na gwint chyba 1/4 cala. Tylko jaki kupić ?

Pzdr. Jacek

centro
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: centro » 19 paź 2011, 21:08

Pmax 45 nie ma HF a u Ciebie jeśli masz dystans z blaszki bedzie niestety HF. Wszystkie maszyny Hyperthern do cięcia recznego tną bezposrednio po materiale.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 20 paź 2011, 16:08

centro pisze:Pmax 45 nie ma HF a u Ciebie jeśli masz dystans z blaszki bedzie niestety HF. Wszystkie maszyny Hyperthern do cięcia recznego tną bezposrednio po materiale.
co znaczy wszystkie maszyny Hypertherm :?:
co ma HF do tego czy jest blaszka czy nie :?:

centro
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: centro » 20 paź 2011, 21:24

To znaczy, że wszystkie plazmy ręczne aktualnie sprzedawane mają zajarzenie kontaktowe.
Oczywiście Hypertherma/

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 21 paź 2011, 08:47

1650 też ma :?:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”