Plazma współpracująca z THC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Plazma współpracująca z THC
Szukam agregatu, który będzie współpracował z modułem THC (posiada wyjście 0..10VAC do pomiaru prądu łuku). Czy ktoś może mi podpowiedzieć, które agregaty taką możliwość posiadają.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
prąd a napięcie ... dwie duże różnice jak nie zasadnicze.
więc , samemu można za adoptować prawie każde urządzenie do pomiaru napięcia łuku.
wykonujesz układ który z opóźnieniem włącza pomiar przez jakiś przekaźnik ( np. wysoko napięciowy ) i dajesz dzielnik który na wyjściu będzie mieć to co chcesz.
Innym rozwiązaniem jest HP1650 .... ale pod tym samym oznaczeniem jest do cięcia ręcznego i automatycznego a nie każde z nich jest wyposażone w dzielnik.
więc , samemu można za adoptować prawie każde urządzenie do pomiaru napięcia łuku.
wykonujesz układ który z opóźnieniem włącza pomiar przez jakiś przekaźnik ( np. wysoko napięciowy ) i dajesz dzielnik który na wyjściu będzie mieć to co chcesz.
Innym rozwiązaniem jest HP1650 .... ale pod tym samym oznaczeniem jest do cięcia ręcznego i automatycznego a nie każde z nich jest wyposażone w dzielnik.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Myślałem o takim urzadzeniu https://www.hypertherm.com/Xnet/library ... =HYP106012
ale nie wiem czy to że urządzenie posiada interfejs CNC to jest to czego potrzebuje.
ale nie wiem czy to że urządzenie posiada interfejs CNC to jest to czego potrzebuje.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re:
Witam,
Powermax 45 może mieć:
- Start/STOP/Mov (tak jak kolega cncccad napisał)
- kabel łączący urządzenie ze sterowaniem. Sam kabel może mieć podzielnik napięcia lub nie (podzielnik 50:1).
Dodatkowo jest dla palnika maszynowego nasadka (z obsługą rezystancji): http://www.hypertherm.com/en/Products/M ... rmax45.jsp - zobacz numer 6 - to jest ta część.
Aspem
www.pmax.pl
Powermax 45 może mieć:
- Start/STOP/Mov (tak jak kolega cncccad napisał)
- kabel łączący urządzenie ze sterowaniem. Sam kabel może mieć podzielnik napięcia lub nie (podzielnik 50:1).
Dodatkowo jest dla palnika maszynowego nasadka (z obsługą rezystancji): http://www.hypertherm.com/en/Products/M ... rmax45.jsp - zobacz numer 6 - to jest ta część.
Aspem
www.pmax.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
wydaj się mi że część "6" nie ma nic wspólnego z pomiarem napięcia łuku.
pomiar się ma robić po między elektrodą a materiałem.
A ten element ma kontakt z dyszą.
Więc może służyć jako element potwierdzający poprawność złożenia palnika lub ewentualnie ( w co bardzo wątpię ) jako element wykrywający łuk plazmowy.
może sie myle , ale tak to wynika z działania plazm.
pomiar się ma robić po między elektrodą a materiałem.
A ten element ma kontakt z dyszą.
Więc może służyć jako element potwierdzający poprawność złożenia palnika lub ewentualnie ( w co bardzo wątpię ) jako element wykrywający łuk plazmowy.
może sie myle , ale tak to wynika z działania plazm.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)