Fundamentowanie wypalarki.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Fundamentowanie wypalarki.
Witam
Chciałbym się spytać czy któryś z kolegów ma informacje o tym jak fundamentować maszynę tego typu jak z linka poniżej.
http://www.stigal.pl/cms.php?img=Vxturban
w końcu prowadnice lewej i prawej strony to dwa odrębne elementy więc zastanawia mnie jak jest zrealizowane umocowanie tego do podłoża ,że trzyma to jakąkolwiek precyzje?
pozdrawiam...
Chciałbym się spytać czy któryś z kolegów ma informacje o tym jak fundamentować maszynę tego typu jak z linka poniżej.
http://www.stigal.pl/cms.php?img=Vxturban
w końcu prowadnice lewej i prawej strony to dwa odrębne elementy więc zastanawia mnie jak jest zrealizowane umocowanie tego do podłoża ,że trzyma to jakąkolwiek precyzje?
pozdrawiam...
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
bardzo prosto ....
wylewasz ławę dla każdego toru z betonu B250...B350 na głębokość ok 250...350mm i szerokość ok 500...600mm tak uzbrojoną by kotwy podczas wiercenia nie trafiały w zbrojenie.
Zbrojenie z 6 szt prętów położonych wzdłuż.
Niwelacja ... ok 5mm na całej powierzchni po miedzy torami powinna być ok.
co do betonu , musiał by sprawdzić dokładniej jak jest to ważne dla Ciebie.
A jaka długośc torowiska ??
wylewasz ławę dla każdego toru z betonu B250...B350 na głębokość ok 250...350mm i szerokość ok 500...600mm tak uzbrojoną by kotwy podczas wiercenia nie trafiały w zbrojenie.
Zbrojenie z 6 szt prętów położonych wzdłuż.
Niwelacja ... ok 5mm na całej powierzchni po miedzy torami powinna być ok.
co do betonu , musiał by sprawdzić dokładniej jak jest to ważne dla Ciebie.
A jaka długośc torowiska ??
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Maszyna docelowo ma być do blach max 2mm ...
Pomieszczenia wynajmuję więc w sumie niby też fundamentowanie w grę nie wchodzi.
Jedynie wkomponowanie betonowych stóp w posadzkę.
Lecz chyba najprościej było by dla takich blaszek zrobić ramę
tylko czy po obrobieniu belek na frezarce i pospawaniu całości nie będzie lipa...
W przypadku ramy chyba wypadało by poddać to odpuszczaniu w piecu..
Co kolega o tym sądzi??
Pomieszczenia wynajmuję więc w sumie niby też fundamentowanie w grę nie wchodzi.
Jedynie wkomponowanie betonowych stóp w posadzkę.
Lecz chyba najprościej było by dla takich blaszek zrobić ramę
tylko czy po obrobieniu belek na frezarce i pospawaniu całości nie będzie lipa...
W przypadku ramy chyba wypadało by poddać to odpuszczaniu w piecu..
Co kolega o tym sądzi??
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
2mm ...
stół jest ważny ile uniesie a to co będzie ciąć maszyna to juz nie ważne.
Stół stoi nie zależnie. Więc rama nawet nie powinna być ze stołem sprzęgnięta ze względu na to że będzie wnosić naprężenia podczas załadunku i rozładunku stołu materiałowego.
Sprawdź może czy płyty ( podłoże ) nie są na tyle duże i grube że się zmieścisz z maszyną na jednej płycie nie przekraczając dylatacji.
Jak płyta będzie miała 150mm to już jest dobrze. Pisałem o 250…350mm a to dlatego że to by była jedna belka … długa belka.
stół jest ważny ile uniesie a to co będzie ciąć maszyna to juz nie ważne.
Stół stoi nie zależnie. Więc rama nawet nie powinna być ze stołem sprzęgnięta ze względu na to że będzie wnosić naprężenia podczas załadunku i rozładunku stołu materiałowego.
Sprawdź może czy płyty ( podłoże ) nie są na tyle duże i grube że się zmieścisz z maszyną na jednej płycie nie przekraczając dylatacji.
Jak płyta będzie miała 150mm to już jest dobrze. Pisałem o 250…350mm a to dlatego że to by była jedna belka … długa belka.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)