Sherman cutter 110- problem z zakłóceniami
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 17
Czytam, śledzę i naprawdę nie wiem o co chodzi.
U mnie nic się nie dzieje, nie wszystko ekranowane, wszystko na jednym uziemieniu.
Nie chwalę się ...tylko nie rozumiem?
Mam zasilanie sterowania 3-uj fazowe i falownik z dodatkowym filtrem przeciwzakłóceniowym ...może to on skurczybyk robi robotę?
U mnie nic się nie dzieje, nie wszystko ekranowane, wszystko na jednym uziemieniu.
Nie chwalę się ...tylko nie rozumiem?
Mam zasilanie sterowania 3-uj fazowe i falownik z dodatkowym filtrem przeciwzakłóceniowym ...może to on skurczybyk robi robotę?
Tagi:
-
- Posty w temacie: 15
-
- Posty w temacie: 3
ja mam zakopane głęboko ze 2 met. kw. blachy nierdz. pod okapemRobiszToŹle pisze:
Na razie wkopałem kawałek rury w ziemię ale nie wiem czy nie za mało bo tylko 1mjutro postaram się po podłączać...
skuteczność rycia w ziemi sprawdzał mi gość żarówką

piknie świeciła, ideałem jest zmierzenie 230V, u mnie było 200V

jeżeli masz zbrojone fundamenty, to odkuj i podspawaj, będzie 230V.
wszystko robisz na własne ryzyko

-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 33
U mnie przy obciążeniu 2000W było 190V.
[ Dodano: 2015-09-16, 13:28 ]
Jeszcze nie wiem na 100% czy tylko to ,ale wariacje silników okazuje się że głównie powoduje kabel Lpt. Próbowałem na trzech kablach lpt (około 1m długości) i na każdym to samo. Zrobiłem z kabla sterowniczego 10x0,5(bo taki miałem) ekranowanego LIYCY 20cm kabel Lpt i po podpięciu okazuje się że silniki stoją. Podpinam znowu kabel Lpt ale ten z orginalnymi żyłami i silniki jeżdźą. Nie wiem czy robote zrobiło to że kabel jest dużo krótszy czy po prostu lepszy ekran z plecionki, w kablu fabrycznym ekranem jest przewód owinięty folią aluminiową. Masy 18-25 połączone przy każdym gnieżdzie/wtyczce mam z obydwu stron i ekrany podłączone z obydwu stron. Dzisiaj spróbuje coś powypalać i sprawdze czy problem nie powróci.
[ Dodano: 2015-09-16, 13:28 ]
Jeszcze nie wiem na 100% czy tylko to ,ale wariacje silników okazuje się że głównie powoduje kabel Lpt. Próbowałem na trzech kablach lpt (około 1m długości) i na każdym to samo. Zrobiłem z kabla sterowniczego 10x0,5(bo taki miałem) ekranowanego LIYCY 20cm kabel Lpt i po podpięciu okazuje się że silniki stoją. Podpinam znowu kabel Lpt ale ten z orginalnymi żyłami i silniki jeżdźą. Nie wiem czy robote zrobiło to że kabel jest dużo krótszy czy po prostu lepszy ekran z plecionki, w kablu fabrycznym ekranem jest przewód owinięty folią aluminiową. Masy 18-25 połączone przy każdym gnieżdzie/wtyczce mam z obydwu stron i ekrany podłączone z obydwu stron. Dzisiaj spróbuje coś powypalać i sprawdze czy problem nie powróci.
-
DQ860MA, a Ty?voxac50 pisze:jakie masz sterowniki silników
Kabel też ma ok 1m, a u Ciebie jeździ jak odłączysz go od komputera i płyty? Bo jak tak to dziwne, że jak go zaekranowałeś to pomogło?

Dziś podłączyłem do tego mojego "uziemienia" maszynę i kabel od HF bo mam go ekranowanego i 0 efektów. Więc albo to nic nie daje, albo mój uziom jest do ... albo wszystko razem i nic?

-
Ja sterowniki mam na tb6560 (najtańsze chińczyki ). U mnie jak odłączyłem kabel lpt całkowicie to osie stały, ale jeżeli podpiołem kabel lpt do skrzynki sterowniczej bez podpinania do kompa to jeździły. A jaki ekran masz w tym kablu lpt?? pewnie folia aluminiowa i cienka linka... U mnie pomogło pewnie to że kabel ma około 20cm długości i dobry ekran.
Podpinałem na zmiane kablel lpt ten długi i ten krótki który polutowałem i za każdym razem na długim kablu osie jeźdzą a na krótkim stoją.
Odpinałem uziom od maszyny i silniki na krótkim kablu stoją.
A u Ciebie kolego RobiszToŹle osie jeżdźą jak całkowicie odepniesz kabel lpt?? Czy jeżdzą po odpięciu kabla lpt od kompa?? (wiadomo że z kompem jeżdżą)??
Podpinałem na zmiane kablel lpt ten długi i ten krótki który polutowałem i za każdym razem na długim kablu osie jeźdzą a na krótkim stoją.
Odpinałem uziom od maszyny i silniki na krótkim kablu stoją.
A u Ciebie kolego RobiszToŹle osie jeżdźą jak całkowicie odepniesz kabel lpt?? Czy jeżdzą po odpięciu kabla lpt od kompa?? (wiadomo że z kompem jeżdżą)??
-
No i wszystko jasne
Wczoraj myślałem, że już wszystko ok, podłączyłem uziemienie plazmy pod maszynę, odpalałem łuk pilotujący i osie nie jeździły. Dziś palę detal, a tu się okazało że thc nie działa. Chyba dzielnik poszedł? Bo wszystko podłączone, a thc nie reagowało na palenie. Więc przerzuciłem z powrotem na thc sd no i osie znowu jeżdżą... Także sytuacja jasna jak słońce... Osie nie jeździły bo thc nie działało. I teraz nie wiem co dalej.

Wczoraj myślałem, że już wszystko ok, podłączyłem uziemienie plazmy pod maszynę, odpalałem łuk pilotujący i osie nie jeździły. Dziś palę detal, a tu się okazało że thc nie działa. Chyba dzielnik poszedł? Bo wszystko podłączone, a thc nie reagowało na palenie. Więc przerzuciłem z powrotem na thc sd no i osie znowu jeżdżą... Także sytuacja jasna jak słońce... Osie nie jeździły bo thc nie działało. I teraz nie wiem co dalej.
-
Spróbuj podpiąć pod sterowniki bez tej płytki,albo odepnij od płytki żeby same sterowniki były i zobacz czy jeździ. Jak masz prowadzone kable od sterowników do tej płytki??Każdy plus minus osobno?? Najlepiej wrzuć zdjęcie skrzynki sterowniczej jak masz to popodpinane. Wcześniej w tym temacie kolega prokopcio wypunktował jak prowadzić sygnały.
-