Zakup wypalarki
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
a nie miałeś może styczności z modelem Stigal Dynamic Speed HQ? Na targach wyglądało fajnie ale... targi to targi a produkcja to "ciutke" inne środowisko pracybartuss1 pisze:pewnie i sie znajdą, kwestia budzetu jak zwykle, ale najwiecej chinszczyzny, ja sie nie pcham, zwłąszcza ze doczytałem czego kolega oczekuje

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
nie , nie wstał lewą nogą. Tylko pracuje i odpisuje.Adiem pisze:@cnccad
Widzę, że ktoś tu wstał dzisiaj z łóżka lewą nogą ^^
Zbędna dyskusja laser vs plazma, potrzebuję producentów godnych uwagi a nie dziwnych porównań.
ktoś kto robi do plazmy stół wymienny , to się ratuje jakimiś wynalazkami. Do plazmy nie ma potrzeby stołu wymiennego gdyż praca plazmy jest wolniejsza jak lasera i maszyny nie osiągają dużych szybkości.
Fakt , są "świry" co na wolnych przejazdach maszyna ma np. 24m ale przy tak małym obszarze roboczym to po prostu nie ma żadnego racjonalnego znaczenia.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
miejsca będzie tyle samo zajęte.
ze stołami wymiennymi chodzi o bezpieczeństwo. Nie komfort pracy lub polepszenie czegoś.
W laserze stół wjeżdża do kabiny gdzie ploter zasuwa dość nie obliczalnie ... a w przypadku plazmy nie ma takich ruchów.
A to że ktoś ( jakiś producent ) próbuje przeobrazić plazmę w laser to zwykły chwyt marketingowy za który trzeba płacić.
Po za tym ...
problem jest z odprowadzaniem spalin z plazmy.
ze stołami wymiennymi chodzi o bezpieczeństwo. Nie komfort pracy lub polepszenie czegoś.
W laserze stół wjeżdża do kabiny gdzie ploter zasuwa dość nie obliczalnie ... a w przypadku plazmy nie ma takich ruchów.
A to że ktoś ( jakiś producent ) próbuje przeobrazić plazmę w laser to zwykły chwyt marketingowy za który trzeba płacić.
Po za tym ...
problem jest z odprowadzaniem spalin z plazmy.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Dokładnie - chodzi o bezpieczeństwo no i dodatkowo o efektywność pracy. Założenie jest proste, plazma ma działać w systemie 3 zmianowym. Na jednym stole tniemy a z drugiego stołu wywalamy elementy po cięciu i ładujemy kolejny arkusz blachy. Dlatego też zasugerowałem się rozwiązaniami z laserów czyli wymienne stoły. Jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce ze względu na temperature elementów po cięciu ale to już inny problem.
Tak czy inaczej zdąrzyłem się rozeznać troszkę na rynku i rozmawiałem z kilkoma osobami pracującymi u różnych producentów przecinarek plazmowych. Faktycznie lepiej użyć stół o długości 12m niżeli 2x 6m z wymianą automatyczną. Jedynym dodatkiem będzie bramka świetlna na środku stołu - nie ważne, że plazma jest znacznie wolniejsza, bezpieczeństwo musi być zagwarantowane. Co do miejsca na hali to jest ono wykorzystane w porównywalny sposób bez względu na to czy zastosujemy 2x stół 6m czy też jeden długi na 12m.
Powracając do mojego pierwszego pytania - jacyś producenci godni polecenia? ;]
Tak czy inaczej zdąrzyłem się rozeznać troszkę na rynku i rozmawiałem z kilkoma osobami pracującymi u różnych producentów przecinarek plazmowych. Faktycznie lepiej użyć stół o długości 12m niżeli 2x 6m z wymianą automatyczną. Jedynym dodatkiem będzie bramka świetlna na środku stołu - nie ważne, że plazma jest znacznie wolniejsza, bezpieczeństwo musi być zagwarantowane. Co do miejsca na hali to jest ono wykorzystane w porównywalny sposób bez względu na to czy zastosujemy 2x stół 6m czy też jeden długi na 12m.
Powracając do mojego pierwszego pytania - jacyś producenci godni polecenia? ;]
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Moim zdaniem najlepszy wybór z polskich firm to Stigal.
Dobry serwis i ciągły rozwój maszyn. Też byłem na targach w Kielcach i na wielu wcześniejszych targach. Kiedyś robili prościutkie maszyny, ale teraz biją konkurencję na łeb na szyję i niestety są dość drodzy.
Stigal zawsze miał fajne rozwiązania nastawione na wydajność i bezpieczeństwo, stoły wymienne, osłona palnika, bramki świetlne, szybkie przejazdy, teraz widziałem ich głowicę 3D, która może naprawdę dużo więcej niż inne głowice, o ile to co pokazują jest już dobrze dopracowane.
Musisz sam zdecydować, każdy na forum powie ci trochę coś innego. Ja lubię Stigal, ktoś inny Zakmet, a inny Eckerta.
Moja rada jest taka. Nie kupuj od firm handlowych tylko rozmawiaj bezpośrednio z producentami maszyn.
Jeśli wybierzesz 2-3 potencjalnych dostawców podzwoń po kilku referencjach, a następnie pojedź do producentów na prezentację maszyny i cięcia.
A później wybierz i podziel się z nami swoim wyborem.
Dobry serwis i ciągły rozwój maszyn. Też byłem na targach w Kielcach i na wielu wcześniejszych targach. Kiedyś robili prościutkie maszyny, ale teraz biją konkurencję na łeb na szyję i niestety są dość drodzy.
Stigal zawsze miał fajne rozwiązania nastawione na wydajność i bezpieczeństwo, stoły wymienne, osłona palnika, bramki świetlne, szybkie przejazdy, teraz widziałem ich głowicę 3D, która może naprawdę dużo więcej niż inne głowice, o ile to co pokazują jest już dobrze dopracowane.
Musisz sam zdecydować, każdy na forum powie ci trochę coś innego. Ja lubię Stigal, ktoś inny Zakmet, a inny Eckerta.
Moja rada jest taka. Nie kupuj od firm handlowych tylko rozmawiaj bezpośrednio z producentami maszyn.
Jeśli wybierzesz 2-3 potencjalnych dostawców podzwoń po kilku referencjach, a następnie pojedź do producentów na prezentację maszyny i cięcia.
A później wybierz i podziel się z nami swoim wyborem.