Budowa wypalarki plazmowej 1,5mx6m + 4oś
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 150
- Kontakt:
Witam
Jutro odbędzie się seminarium i szkolenie na Wydziale Inżynierii Produkcji PW, na które wybiera się kilku Forumowiczów:) .
Nadarzy się zapewne okazja do rzeczowych dyskusji, rozważań i wyjaśnią się dokładnie kwestie bezpieczeństwa budowanych maszyn oraz różne aspekty prawne.
TEMAT PRZEWODNI:
PRAKTYCZNE PROBLEMY BEZPIECZEŃSTWA ZAWODOWEGO PRZY PROJEKTOWANIU, BUDOWIE I EKSPLOATACJI MASZYN.
Zostaną poruszone i omówione:
Podstawowe problemy kształtowania bezpieczeństwa maszyn
System oceny zgodności w Europie i w Polsce
Europejska koncepcja kształtowania bezpieczeństwa maszyn – projektowanie, budowa (wymagania zasadnicze NMD 2006/42/WE) i eksploatacja.
Odpowiedzialność prawna.
Zasady działania Nadzoru Rynku
Proces oceny ryzyka – problemy akceptowalności
Środki redukcji ryzyka – zasady bezpieczeństwa kompleksowego (konstrukcja – środki ochronne – informowanie i ostrzeganie)
Bezpieczna eksploatacja maszyn i urządzeń
Wymagania minimalne dotyczące konstrukcji i eksploatacji
Problemy praktyczne przy ocenie i dostosowywaniu „starych maszyn” do wymagań minimalnych
Jutro odbędzie się seminarium i szkolenie na Wydziale Inżynierii Produkcji PW, na które wybiera się kilku Forumowiczów:) .
Nadarzy się zapewne okazja do rzeczowych dyskusji, rozważań i wyjaśnią się dokładnie kwestie bezpieczeństwa budowanych maszyn oraz różne aspekty prawne.
TEMAT PRZEWODNI:
PRAKTYCZNE PROBLEMY BEZPIECZEŃSTWA ZAWODOWEGO PRZY PROJEKTOWANIU, BUDOWIE I EKSPLOATACJI MASZYN.
Zostaną poruszone i omówione:
Podstawowe problemy kształtowania bezpieczeństwa maszyn
System oceny zgodności w Europie i w Polsce
Europejska koncepcja kształtowania bezpieczeństwa maszyn – projektowanie, budowa (wymagania zasadnicze NMD 2006/42/WE) i eksploatacja.
Odpowiedzialność prawna.
Zasady działania Nadzoru Rynku
Proces oceny ryzyka – problemy akceptowalności
Środki redukcji ryzyka – zasady bezpieczeństwa kompleksowego (konstrukcja – środki ochronne – informowanie i ostrzeganie)
Bezpieczna eksploatacja maszyn i urządzeń
Wymagania minimalne dotyczące konstrukcji i eksploatacji
Problemy praktyczne przy ocenie i dostosowywaniu „starych maszyn” do wymagań minimalnych
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
hej hej
mam kilka pytań :
maszyna pracuje pod machem w tej konfiguracji co opisałeś? czy zmieniałeś THC ?
jakie prędkości ustawiłeś ostatecznie ? tzn grubość blachy-prędkość
w tytule jest że plazma ma 4 osi
działa czwarta oś i do czego ją stosujesz ? masz obrotnik czy jak ?
no i w ogóle pytanie zasadnicze :
czy pracujesz jeszcze w tej firmie ? wspominałeś o zwolnieniu się z firmy
mam kilka pytań :
maszyna pracuje pod machem w tej konfiguracji co opisałeś? czy zmieniałeś THC ?
jakie prędkości ustawiłeś ostatecznie ? tzn grubość blachy-prędkość
w tytule jest że plazma ma 4 osi
no i w ogóle pytanie zasadnicze :
czy pracujesz jeszcze w tej firmie ? wspominałeś o zwolnieniu się z firmy
-
- Kontakt:
Tak maszynka nadal pracuje w pierwotnej konfiguracji MACH3 + CS-MIO. THC zostało od kolegi Prokopcia.numerek pisze:maszyna pracuje pod machem w tej konfiguracji co opisałeś? czy zmieniałeś THC ?
Prędkości przejazdowe ograniczone zostały do 20m/minnumerek pisze:jakie prędkości ustawiłeś ostatecznie ? tzn grubość blachy-prędkość
Prędkości robocze ustawione były (w zależności od rodzaju materiału i jego grubości) z danych dostarczonych w dtrce hypertherma.
i z tego co pamiętam dla stali czarnej ocynkowanej - było to ok 9-10m/min. Dokładniejszym doborem zajmował się już doświadczalnie kolega operator, który w razie potrzeby - zwalniał minimalnie troszkę posuwy, lub je przyspieszał jogiem podczas pracy wypalarki.
Obrotnica jest zaprojektowana i pojawi się wkrótce, ale już na mojej własnej maszynce. (w firmie, w której pracowałem, również proponowałem ją zbudować, ale ponieważ szef z pewnych zawartych między nami umów się nie wywiązał, więc i obrotnicy do profili brak! Czasy pracy dla idei - dawno się skończylynumerek pisze:w tytule jest że plazma ma 4 osi

Tak - odszedłem stamtąd w grudniu zeszłego roku, ale mam dobry kontakt z kilkoma ludzikami z produkcji, więc wiem co przynajmniej się dzieje z maszyną - jak na razie cała mechanika spisuje się wzorowo, jedynie nie mogą poradzić sobie z ustawieniami parametrów agregatu, aby uzyskać jak najlepszą jakość ciętej krawędzi w nierdzewce - szkoda im stosować azotu do cięcianumerek pisze:czy pracujesz jeszcze w tej firmie ? wspominałeś o zwolnieniu się z firmy

Jak wspomniałem, wkrótce zaprezentuje ulepszoną, nowszą wersję swojej wypalarki 3x1.5m oraz maszynkę do wycinania plazmą różnych profili (okrągłych, kwadratowych prostokątnych, ceowników, teowników itd....) coś w podobie
[youtube][/youtube]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
bardzo ciekawy układ osi... programowanie ścieżki, też będzie ciekawekolanoreki pisze: coś w podobie_

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
wydaje się że nie aż tak skomplikowane jeśli chodzi o mechanikę i sterowanie
CS-lab robi 6 osiowe sterowniki a mach też obsłuży ... ostatecznie można zamówić Pack na 6 osi z silnikami
po mojemu mamy oś X Y Z + A jako obrotową
kłopot będzie jak piszesz z CAMem do generowania ścieżki - te 3D są dosyć drogie ... chociaż tanieją
CS-lab robi 6 osiowe sterowniki a mach też obsłuży ... ostatecznie można zamówić Pack na 6 osi z silnikami

po mojemu mamy oś X Y Z + A jako obrotową
kłopot będzie jak piszesz z CAMem do generowania ścieżki - te 3D są dosyć drogie ... chociaż tanieją

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
chyba ukłąd osi jest inny....
oś obrotowa trzymania materiału - np. A (lae może stosowniej nazwać B czy C)
oś góra dół - Z
do przodu do tyłu cała oś obrotowa - np. X
no i ś obrotowa narzędzia - np. B
czyli mamy XZ AB
właściwie to 5cio osiówka - bo może gdzieś się ukryła oś Y
oś obrotowa trzymania materiału - np. A (lae może stosowniej nazwać B czy C)
oś góra dół - Z
do przodu do tyłu cała oś obrotowa - np. X
no i ś obrotowa narzędzia - np. B
czyli mamy XZ AB
właściwie to 5cio osiówka - bo może gdzieś się ukryła oś Y

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014