Jaką plazmową kupić - czy zlecić robotę ?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Czyli wyginasz drut (raczej pręt) pod katem 90 stopni i musisz go dobrze rozgrzać.To całkowicie zrozumiałe.I normalne.Na zimno to potrzebna już jakaś maszyna.
Ale z tym drutem 0,85 mm to może pomyliłeś jednostki ale co ważniejsze zapoznaj się z zasadą działania przecinarki plazmowej.Bez urazy ale na YT nie dowiesz się tego.Trzeba poczytać.Może być przez Google.
Ale z tym drutem 0,85 mm to może pomyliłeś jednostki ale co ważniejsze zapoznaj się z zasadą działania przecinarki plazmowej.Bez urazy ale na YT nie dowiesz się tego.Trzeba poczytać.Może być przez Google.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Przecinarka jest do cięcia jak nazwa wskazuje . Rurkę też wygniesz podgrzewaniem bez niczego ? Wszyscy dobrze radzą daj na laser i masz z głowy i ty i klient będzie zadowolony . Bo trochę nie rozumiem ?, chcesz zrobić coś pod klienta i ciąć to z ręki jak się utnie ? To ryzykowne i głupie zarazem . Klient powinien dać lub otrzymać od ciebie rysunek . Zaakceptować . Potem odebrać ocenić pracę twoja jeżeli obróbka wchodzi malowanie itd. Do czego mówię oszczędzając w
tym przypadku na laserze ryzykujesz zmarnowane materiału twojego czasu i klient może nie odebrać bo się mu nie spodoba . A robiąc chociaż ten rysunek masz podkładkę chociaż
tym przypadku na laserze ryzykujesz zmarnowane materiału twojego czasu i klient może nie odebrać bo się mu nie spodoba . A robiąc chociaż ten rysunek masz podkładkę chociaż
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Za cienkie miałeś kable xD hahaha.
Prawdę mówiąc nie mam pojęcia ile czasu trzeba grzać. Z pewnością zależy to od mocy źródła, a przede wszystkim od prądu płynącego przez drut - odbiornik. Im niższe napięcie, tym mniejszej mocy może być źródło przy zachowaniu tego samego prądu. Zrobiłem sobie ostatnio zgrzewarkę do blaszek. Kilka dyszek zgrzewa aż miło, pewnie z kilkaset amper będzie ;D Nie wiem, ile potrzeba kA, żeby zrobić żarówkę z drutu zbrojeniowego ;D Może koledzy z działu zgrzewarek będą w stanie coś więcej powiedzieć
Ja bym został przy gazie... Tańsze, sprawdzone i bezpieczniejsze
Ewentualnie (tak teraz mi naszło), możesz spróbować rozgrzewać materiał za pomocą zgrzewarki punktowej 
Prawdę mówiąc nie mam pojęcia ile czasu trzeba grzać. Z pewnością zależy to od mocy źródła, a przede wszystkim od prądu płynącego przez drut - odbiornik. Im niższe napięcie, tym mniejszej mocy może być źródło przy zachowaniu tego samego prądu. Zrobiłem sobie ostatnio zgrzewarkę do blaszek. Kilka dyszek zgrzewa aż miło, pewnie z kilkaset amper będzie ;D Nie wiem, ile potrzeba kA, żeby zrobić żarówkę z drutu zbrojeniowego ;D Może koledzy z działu zgrzewarek będą w stanie coś więcej powiedzieć