wypalarka -plan zalożenia itp...

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 26 gru 2006, 09:29

zależy od skoku najczęściej mają średnicę 48 mm i układ podporowy co 1m .Ktoś kro nie widział takiego rozwiazania nie potrafi tego sobie wyobrazić. Mam teraz maszyną Water Jet w remoncie i będę robić forki z remontu celem własnej archiwizacji. Dla zainteresowanych mogę podesłać fotki.
Czy ktoś ma doświadczenie w sterownikach NUM ?? poszukuję informacji o założeniu HDD do tego sterownika . Model dowolny ... bo wszystkie mają podobną architekturę

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 26 gru 2006, 17:23

cnccad pisze:zależy od skoku najczęściej mają średnicę 48 mm i układ podporowy co 1m .Ktoś kro nie widział takiego rozwiazania nie potrafi tego sobie wyobrazić. Mam teraz maszyną Water Jet w remoncie i będę robić forki z remontu celem własnej archiwizacji. Dla zainteresowanych mogę podesłać fotki.

chętnie zobaczył bym foty takiego rozwiązania ... sam mam do czynienia z plazmą ale tam są tylko listwy zębate ..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 08 sie 2008, 08:35

witam
założenia były szczytne -życie zweryfikowało plany :)
no nic ... maszyna powstaje w bólach ale powstaje powoli do przodu
powoli z braku czasu - to jednak jest hobby a na chlebuś trza zapracowac :)

dobra ale nie o tym

pytanie : jak to jest z cięciem pod wodą ?
jestem na etapie robienia wanny do wody i mam dylemat
czy lustro wody ma być niżej grzebieni czy tez ma się podnosić i zalewać material ?
jak to wygląda w praktyce ?
czy praca pod wodą nie przeszkadza czujnikowi THC który mam zamiar niebawem zakupić ?

naczytałem się o pracy pod wodą ale nie znalażłem informacji na w/w pytanie (THC)

proszę o rady

pozdrawiam

edit
i jeszcze jedno pytanie :
co stosować jako dodatek do wody aby blacha (czarna) nie rdzewiała po wyjęciu z maszyny ?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 08 sie 2008, 14:59

cóz ... myslę że węglówka będzie zawsze rdzewieć ( nawet jak by ją zanurzyć w WD40 )
A cięcie pod lustrem ody węglówki to dużych korzyści raczej nie będzie. Na pewno zmniejszy się temperatura ciętego materialu , mniej będzie pylić. Jakość powieszchni bez zmian ciętej bez zmian.
Jak byś pracował z azotem to dało by to jakiś efekt .... ale raczej azot to do INOX niż do carbon ( węglówki )
nie wiem ....
ale takie jest moje zdanie w tej kwesti

THC .... powinno pracować poprawnie , gdyż gazy będą osłaniały kontakt łuku elektrycznego z materiałem i elektrodą. Oczywiście to dotyczy gdy blacha jest pod lustrem wody.
Moja propozycja....5cm pod blachą woda i cięcie tlenem lub w układzie dualgaz czyli tlen i powietrze.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”