Przewód plazmowy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Czyli nawet przy zastosowaniu przewodu o dużym przekroju, nie zda to egzaminu?
Tylko co zrobić gdy posiadam sam palnik, a nie posiadam przewodu?
Jakiś namiar na firmę która produkuje? Inne pomysły?
Tylko jak w domowym zaciszu to wykonać? W sensie połączyć z nakrętkami?Zienek pisze:W spawarkach TIG jest tak, że przewód prądowy jest wewnątrz przewodu gazu, żeby przepływ gazu go chłodził.
InzSpawalnik pisze: Najlepiej jest oryginalny dlugi palnik kupic a nie kombinowac.
Tylko co zrobić gdy posiadam sam palnik, a nie posiadam przewodu?
Jakiś namiar na firmę która produkuje? Inne pomysły?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Skontaktuj sie z producentem urzadzenia. Napewno albo sami posiadaja w ofercie czesc ktora bedziesz bezpiecznie mogl uzyc albo podadza Ci nazwe producenta ktory jest akceptowany. Napewno nie szukalbym zamiennikow, podrobek i domorobek - pomysl w takich kategoriach - kupiles drogi samochod i zbliza sie czas serwisow - ja od razu pojechalbym do autoryzowanego serwisu zamiast samemu kombinowac moze taki olej a moze taki.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli jeszcze nie udało Ci się naciągnąć z 4-ech do 8-u metrów
to może zaglądnij pod osłonę przewodu, i kup takie same tylko dłuższe. Sam przedłużałem z 6 na 12 mb mokre.
Plazma u mnie max 115 A trafo. prądowy puściłem jako suchy, tylko chyba 3-razy grubszy od oryginału, chłodzenie palnika oddzielnie, a przewód od HV/HF kupiłem wysokonapięciowy używany w benzyniakach, koszt u mnie ok 800, producent chciał 3 tys.

Plazma u mnie max 115 A trafo. prądowy puściłem jako suchy, tylko chyba 3-razy grubszy od oryginału, chłodzenie palnika oddzielnie, a przewód od HV/HF kupiłem wysokonapięciowy używany w benzyniakach, koszt u mnie ok 800, producent chciał 3 tys.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
RobiszToŹle
Cnccad już Ci napisał że da się zrobić przewód palnika samemu. Ty podaj jakie prądy są przewidziane.
W wielu palnikach wsadza się gołą miedź do przewodu gazowego bo tak jest taniej. Jest chłodzenie to można mniejszy przekrój zastosować.
Jak dasz obok siebie przewód gazowy i prądowy to się nic nie stanie tylko trzeba przekrój do prądu dobrać.
Cnccad już Ci napisał że da się zrobić przewód palnika samemu. Ty podaj jakie prądy są przewidziane.
W wielu palnikach wsadza się gołą miedź do przewodu gazowego bo tak jest taniej. Jest chłodzenie to można mniejszy przekrój zastosować.
Jak dasz obok siebie przewód gazowy i prądowy to się nic nie stanie tylko trzeba przekrój do prądu dobrać.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Źródło ma 120A, obdzwoniłem chyba wszystkie firmy oferujące przewody do tiga, bo chciałem taki zastosować, ale nikt nie jest w stanie zakuć z takimi gwintami jakie potrzebuję. Najlepiej sam bym porobił zakończenia ale nie będę w stanie zakuć, a osobny przewód obok tego z powietrzem ułatwiłby sprawę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
no tak ...
Jak nie masz narzędzi, to jest to problem. Z jakiej miejscowości jesteś
( jak nie chcesz pisać na forum miejscowości , to napisz na PW ).
Wrzucę zapytanie do innych znajomych serwisantów i zobaczę czy będą w stanie coś na szybko pomóż. Zapytanie nic nie kosztuje więc trzeba sobie jakoś pomóż.
Wrzuć też jak możesz zdjęcia złączek jakie trzeba zakuć.
Jak nie masz narzędzi, to jest to problem. Z jakiej miejscowości jesteś

Wrzucę zapytanie do innych znajomych serwisantów i zobaczę czy będą w stanie coś na szybko pomóż. Zapytanie nic nie kosztuje więc trzeba sobie jakoś pomóż.
Wrzuć też jak możesz zdjęcia złączek jakie trzeba zakuć.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)