No pokury, niektórym wali w dekiel i tracą umiejętność logicznego rozumowania.
Używana chińska tokarka na ogół jest nieudanym zakupem. Mało używana ale pewnie trochę podniszczona lub rozregulowana. Remoncik jest potrzebny żeby to zaczęło działać jako tokarka. Wszystko zależy w jakim jest stanie, zardzewiały OUS 1 na pewno dokładniejszy nie będzie.
A nawet taka mini lathe dla amatora jest całkiem w porządku. Niech argumentem będzie że jest sprzedawana w USA, a jak ktoś zna realia tego kraju to wie że Amerykanin gówna nie kupi.
Co do kosztów osprzętu to może do tego OUS 1 to jest kilka stówek. Niby do toczenia wystarczy jeden nóż. Ale zaraz się okazuje że do zamontowania sensownie materiału potrzebny jest czujnik, do mierzenia średnicy suwmiarka elektroniczna/zegarowa. Do dużych kształtów noże z węglikiem, do różnych kształtów cały zestaw noży a do tego stalka i szlifierka. A według opinii co niektórych to i do szlifierki specjalny kamień. Potem się okazuje że chce się zrobić coś kwadratowego/prostokatnego no i du**, potrzebny uchwyt przynajmniej niezależny 4-szczękowy za 400zł. Do tego kieł obrotowy, uchwyty wiertarskie, wiertła na stożek morse'a, nawiertaki, chłodziwo itd.
Powodzenia życzę z kilkoma stówkami

Chyba że chcesz pręt przetoczyć pod łożysko, tylko to wraz potrzebny przynajmniej *ujowy kieł obrotowy za 70zł i szlifierką trzeba ostrzyć nóż albo kupić nóż składany z płytkami za 100zł itd.
Barni pisze: ↑24 lip 2018, 19:34
Wałek pod lożysko na początku pasowałem do łożyska bo nawet mikrometru nie miałem.
A ja mam mikrometr i sprawdzam go na tanim łożysku. Bo takie tanie polskie łożysko ma podobną dokładność wykonania co niemarkowy mikrometr chińskiej produkcji. Jeszcze Polska nie zginęła.... i ma potencjał przemysłowy, nawet jak na niemieckich maszynach.
Dodane 5 minuty 51 sekundy:
Kolego michallodz, chodziło mi o taki czujnik jak poniżej. Służy to do takiego zamontowania pręta żeby Ci nie wirował 2cm od osi. A jak przełożysz element odwrotnie to każdy niemarkowy uchwyt (czyli takie poniżej 1000zł albo i 2000zł) ustawi ci element nieosiowo. Będziesz miał mieszadło a nie okrągły i symetryczny element.