TUB32-panewki wrzeciona

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
michal77-m2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

TUB32-panewki wrzeciona

Post napisał: michal77-m2 » 24 cze 2018, 19:48

Najpierw chciałbym przywitać się ze wszystkimi.Mam pytanie dotyczące podkładek znajdujących sie w 4 rowkach w stożkowej obudowie panewek.Po demontażu pokazało sie 8 krótkich podkładek,nie powinna znajdować się tam jedna długa?

Awatar użytkownika

Tomiks
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Re: TUB32-panewki wrzeciona

Post napisał: Tomiks » 02 lip 2018, 16:51

michal77-m2 pisze:
24 cze 2018, 19:48
podkładek znajdujących sie w 4 rowkach w stożkowej obudowie panewek.Po demontażu pokazało sie 8 krótkich podkładek,nie powinna znajdować się tam jedna długa?
Demontowałem to kiedyś. Być może było kilka krótkich miękkich, ale nie wyjmowałem ich.
Oprócz tego była oczywiście wkładka stalowa, z jedną krawędzią (wewnętrzną) z brązu, na całą długość panewki, do wypełniania szczeliny regulacyjnej. Wkładkę tę oczywiście przeszlifowuje się, gdy zaczyna ograniczać możliwość kasowania luzu.
Jeśli wkładki brakuje, to być może ktoś nie miał czym przeszlifować i wyjął całkiem. Teraz szczelina regulacyjna może być zbyt duża i powodować spadek ciśnienia oleju w tej części bieżni, do której musi być wtłaczany by pełnił swą funkcję.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”