Teoretycznie jest możliwość założenia pasa bezkońcowego - tyle że poległem przy wyjmowaniu elementu tej dodatkowej przekładni na wrzecienniku. Ot żelastwo było cwańsze a nie chciałem walić na siłę - nie kumam jak to jest zamontowane. Jeśli bym to wyjął (to mogę też zdjąć to uszkodzone koło zębate i dać do dorobienia) z wrzeciennikiem i drugim elementem daję radę . Trzeba co prawda rozłożyć całe wrzeciono ale przy solidnym pasku chyba nie trzeba tego robić codziennie

Pas kupiłem u rymarza ma długości 1800 mm i szerokość 60 mm - miał coś takiego na półce i leżało oddał za dwie dychy

jest klejony w dwóch miejscach i patrzą na wymiary powinienem z niego zrobić dwa pasy do mojej maszyny. Martwi mnie trochę grubość (8 mm twardej skóry ) bo małe koła pasowe to średnice 54 i 75 mm ale może za to łatwiej będzie zaciąć skosy do klejenia. Teraz ten pas jest klejony na odcinku 125 mm - myślę że jestem w stanie to zrobić .
Odboczka ma pierwsze przełożenie 40/60 zębów i nastepnie 26/80 ( czyli naprawdę 40/59 bo jednego brakuje) .

Maszynę musiałem rozłożyć na kawałki żeby ją przetransportować do piwnicy a teraz złozyłem żeby pomierzyć pas no i ten zonk z długością - w tzw międzyczasie ślusarz splanował łoże (chyba bez sensu ale jakoś tak sobie wymyśliłem) - poczyściłem co się dało i pomalowałem - zostało do pomalowania łoże . Fotki całości wrzucę jak będzie co pokazać - może ktoś ją rozpozna "z twarzy" Zatem pytanie nr 3 - czy ktoś ma pomysł jak wyjąć oś odboczki? Po zdjęciu wajchy od mimośrodu nic więcej nie byłem w stanie zdemontować - jest mała śrubka zabezpieczająca po drugiej stronie (wykręciłem) i ta tuleja daje się obracać ale nie daje się wyciągnąć - ponieważ pierwotnie myślałem że i tak będę zakładał pas dzielony to
odpuściłem no ale do wizyty u "dentysty" trzeba to będzie wydłubać. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Sorry za poziom pytań ale jest to naprawdę moja pierwsza maszyna i wiedza o budowie mechanizmów niestety na poziomie pięciolatka (choć pesel mówi coś zupełnie przeciwnego ). Podobno nigdy nie jest za późno na naukę . Dzięki za odpowiedzi