TUD modernizacja sprzęgła na TUX
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
TUD modernizacja sprzęgła na TUX
Witam
Czy jest możliwość modernizacji napędu tokarki TUD 40 w której silnik startuje razem z wrzecionem za każdym razem na podobieństwo tokarki TUX w której silnik stale pracuje a załącza się tylko wrzeciono??
Ktoś robił może taki "przeszczep"??
Czy jest możliwość modernizacji napędu tokarki TUD 40 w której silnik startuje razem z wrzecionem za każdym razem na podobieństwo tokarki TUX w której silnik stale pracuje a załącza się tylko wrzeciono??
Ktoś robił może taki "przeszczep"??
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Re: TUD modernizacja sprzęgła na TUX
Jest to rozwiązanie bardziej ekonomiczne, i wygoda bo wrzeciono "miękko startuje"
Sądziłem że taka modernizacja będzie dosyć prosta bo to przecież bardzo podobne tokarki ( w sumie TUX powstał na bazie TUD)
W TUD wiem jak rozwiązano przeniesienie napędu, ale nie wiem jak to sprzęgło było zrobione w TUX. Może ma ktoś rysunek przeniesienia napędu z silnika na wrzeciono w TUX? Czy to rozwiązanie w TUX dobrze się sprawdzało??
Sądziłem że taka modernizacja będzie dosyć prosta bo to przecież bardzo podobne tokarki ( w sumie TUX powstał na bazie TUD)
W TUD wiem jak rozwiązano przeniesienie napędu, ale nie wiem jak to sprzęgło było zrobione w TUX. Może ma ktoś rysunek przeniesienia napędu z silnika na wrzeciono w TUX? Czy to rozwiązanie w TUX dobrze się sprawdzało??
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2021, 13:20 przez zetmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Biorąc pod uwagę koszt części, przeróbki i tego że silnik pracuje cały czas to zapewne w domowych warunkach zwróci Ci się to po kilku latach...
Tud ma sprzęgło i też cięzko nie startuje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Mechaniczny przeszczep prosty nie będzie bo reduktory inne. Proste będzie dołożenie falownika.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ale przecież tam jest sprzęgło, tylko dodatkowo dźwignią jest wtykany mikroprzelacznik do załączania obrotów silnika. Jak ominiesz tego mikroswitcha to silnik będzie chodzić caly czas, a sprzęgło będziesz sobie włączał lewo-prawo.
Dodane 51 sekundy:
Ostatecznie dla wygody tylko ten prztycznik można wprowadzić pod rękę.
Dodane 3 minuty 16 sekundy:
No i trzeba będzie do zmiany obrotów wyłączać silnik osobno.
Dodane 51 sekundy:
Ostatecznie dla wygody tylko ten prztycznik można wprowadzić pod rękę.
Dodane 3 minuty 16 sekundy:
No i trzeba będzie do zmiany obrotów wyłączać silnik osobno.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!