Suwmiarka jako liniał pomiarowy
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Suwmiarka jako liniał pomiarowy
Zamierzam kupić taką suwmiarkę http://allegro.pl/suwmiarka-elektronicz ... 09038.html i zamontować na koniku do pomiaru głębokości wiercenia, pytanie czy taka suwmiarka jest warta w ogóle tych kilkudziesięciu złotych, dodam że wystarczy mi dokładność do 0,1mm.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Z bateriami to różnie bywa. Ja w mojej musiałem zmieniać co 3 m-ce, aż raz kupiłem je w innym miejscu i działały ze 2 lata. Co się okazało - na rynku dostępne są 2 rodzaje baterii w tym wymiarze. Jedne zwykłe (takie jak trzeba) i drugie, dosyć popularne - do aparatów słuchowych. Wielu sprzedawców nie rozróżnia tego, zamawia te do aparatów słuchowych i sprzedaje wyłącznie takie (bo niby identyczne, więc po co dublować towar). Niestety te do aparatów słuchowych mają trochę niższe napięcie. Niby nie wiele tej różnicy jest (nie pamiętam - prawdopodobnie coś koło 0.2V), ale na nich suwmiarka już po 2, a czasem nawet 1 miesiącu zaczyna "migać", że słaba bateria. Teraz zwracam na to uwagę i nie mam problemów z krótkim czasem działania. (Na opakowaniu jest to wyraźnie zaznaczone, że jest do aparatu słuchowego i podane jest napięcie mniejsze niż 1.5V)roger18sx pisze:Z tego co wiem to baterie w tych suwmiarkach dlugo nie zyja, nie wylacza sie automatycznie,plus to ze po wylaczeniu i wlaczeniu nie trzeba ich ciagle zerowac jak tych z lidla.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Fotka najszybciej koło środy.rc36 pisze:Jak przykręciłeś korpus suwmiarki do konika, masz jakieś zdjęcie?
Na wysuwanej pinoli konika mam tulejkę założoną. Tulejka przykręcona śrubką do jednej części suwmiarki. Druga szczęka do mierzenia otworów wew przewiercona i przykręcona śrubką do korpusu. Do tego poucinałem co wystawało i było nie potrzebne. Zrobiłem to na szybko bo miałem sporo otworów do wiercenia i jak zwykle bywa tak zostało

Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Są dwa podstawowe rodzaje tych bateriiroger18sx pisze:Z tego co wiem to baterie w tych suwmiarkach dlugo nie zyja.
LR- alkaliczne, tańsze i przez to popularniejsze niestety siły nie ma szybciej się zużywają.
Oraz
SR- srebrowe, niestety dużo droższe przez co, mniej popularne ale za to trwalsze. (Większa pojemność)
Oba typy są identycznych rozmiarów mają praktycznie takie samo napięcie więc są zamiennikami. I jeśli w "zegarku" LR będzie działała rok lub dłużej to po co wkładać tam SR

P.S. z tego co zauwarzyłem Chińczycy do tych suwmiarek (kupiłem ich kilka) dołączają właśnie baterie LR