Tokarka niemiecka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Tokarka niemiecka
Witam mam w kupnie taka tokarkę cena ok 8 tysi czy warto ? dlugość toczenia 1500 srednica 480 rocznik 75
Tagi:
-
Własnie wiem jedyne co wiem to minimalnie łoże jest wytarte od strony uchwytu a wszystko inne ma działać posuwy i wszystkie biegi może jest ktoś kto posiada taką u siebie albo pracował na takiej i jest coś o niej w stanie powiedzieć jedynie co to znalazłem taką na zagranicznej stronie nie znam typu i cięźko jest coś znaleść
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
co to znaczy minimalnie wytarte łoże? maszyna niby precyzyjna także należy sprecyzować, dla jednego dycha ok
dla drugiego półsetki nie do przyjęcia.
Jak wszystko działa i stan reszty dobry za 8k warto nawet na części czy do drzewa skubania.
W większości maszyny wielu letnie będą miały łoże przy uchwycie wytarte, chyba że produkcja to tylko wałki na całej długości maszyny.

Jak wszystko działa i stan reszty dobry za 8k warto nawet na części czy do drzewa skubania.
W większości maszyny wielu letnie będą miały łoże przy uchwycie wytarte, chyba że produkcja to tylko wałki na całej długości maszyny.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
To bardzo wygodna i lubiana przez tokarzy maszyna, a jeśli z Niemiec, to duża szansa że będzie w miarę w dobrym stanie. Jest przede wszystkim cicha i dokładna. Fakt, może się okazać, że przydałoby się np. przeskrobać łoże i doregulować kliny, dobry ślusarz remontowy treochę za to weźmie, bo nie sądzę, żeby wytarcia były na tyle duże, że trzeba frezować, podkładki pod suport i konika robić itd.
Sprawdź kompletność, nie ma na zdjęciach np. szuflad na wióry, ciekawe, czy są postrzymki, bo one w dość bogatych wersjach były wypuszczane. Moim zdaniem typ naprawdę warty uwagi.
Sprawdź kompletność, nie ma na zdjęciach np. szuflad na wióry, ciekawe, czy są postrzymki, bo one w dość bogatych wersjach były wypuszczane. Moim zdaniem typ naprawdę warty uwagi.
-
Wanny sa tylko nie widac na fotkach podtrzymek brak troche szkoda facet ma cos jeszcze ale jeszcze nie wiem co
no i widze orginalny lakier tak mi sie przynajmniej wydaje w naszych krajowych produkcjach to juz by bylo kilka warstw farby
i zastanawia mnie czy posiada sprzęgło ? mam nadzieje ze nie jest tak jak w TUCu :O