Duża tokarka bez możliwości gwintów
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Duża tokarka bez możliwości gwintów
Witam!
Znalazłem okazję i zamierzam kupić tokarkę.... Jest świetnie zachowana duża, ciężka, nikt nie żałował materiału jednak jest jeden problem. Nie ma możliwości toczenia gwintów. Czy ktoś widział, lub wie coś na temat takich sprzętów? Łoże jak nowe, na całej długości toczy bez zająknięcia. Ogólnie maszyna mało używana, tylko czy kombinując z silnikami krokowymi osiągne możliwość toczenia gwintów? Obecnie mam Holzmanna 750FDQ i zamierzam go wymienić na coś bardziej masywnego...
Znalazłem okazję i zamierzam kupić tokarkę.... Jest świetnie zachowana duża, ciężka, nikt nie żałował materiału jednak jest jeden problem. Nie ma możliwości toczenia gwintów. Czy ktoś widział, lub wie coś na temat takich sprzętów? Łoże jak nowe, na całej długości toczy bez zająknięcia. Ogólnie maszyna mało używana, tylko czy kombinując z silnikami krokowymi osiągne możliwość toczenia gwintów? Obecnie mam Holzmanna 750FDQ i zamierzam go wymienić na coś bardziej masywnego...
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jedynie w takiej formie. W manualnej, jeśli napęd śruby będzie całkowicie niezależny od wrzeciona(niesynchronizowany choćby elektronicznie czy bez mechanicznego sprzęgnięcia wrzeciona ze śrubą pociągową), każdy uślizg obrotów wrzeciona spowodowany choćby wejściem noża w materiał, niestabilnością obrotów silnika, itd, będzie skutkował nacinaniem zwojów o niestałym skoku. Nie mówiąc o ponownym trafieniu w zwoje po wycofaniu noża.Przerobisz na cnc to i problemu z gwintami nie będzie
pozdrawiam,
Roman
Roman