Zdecydowałem się na nią, bo brakowało mi tokarki do drobnej dłubaniny (alu, tworzywa, mosiądz) w warsztacie, ale na nic większego niż mały chińczyk za 2tys nie mam miejsca. Za poniżej połowy ceny chińczyka trafiło się toto, firma dobra, made in Austria, wziąłem. Teraz czas na konserwację i przygotowanie do pracy. Poprzedni właściciel chyba bawił się w drewnie, bo wszędzie pył zalega, więc raczej nie była katowana.
Dane techniczne:
-350mm długości toczenia
-130mm średnicy toczenia nad łożem
-80mm śr. toczenia nad suportem
-16mm prześwitu wrzeciona
-80mm uchwyt tokarski
-stożek mt1 w koniku, mt2 we wrzecionie
-silnik 500W
-dwa posuwy automatyczne i posuwy do nacinania gwintów
Linki do DTR wrzucił kiedyś nieoceniony RomanJ4:
http://www.emco.or.at/index.php/downloa ... hmaschinen
http://www.emcomachinetools.co.uk/Produ ... fault.aspx
Z osprzętu dodatkowego dostałem do niej drugi uchwyt tokarski.
Zdjęcia.
W całości. Do jakiegoś starego, spawanego stolika dorobiłem kółka i będę go adoptował dalej, właśnie do emco. W planach tacka na wióry+ osłona z tyłu, jedna lub dwie szuflady na graty. W tle moja "mała, kolumnowa, betonowa" (link w podpisie, chociaż nie ma aktualnych fot - jeszcze nie pracuje).

Powoli rozbieram i zaczynam czyszczenie. Konik trzyma płytka z gwintem, która jednocześnie robi za blokadę. W planach wymiana śruby zaciskowej i śruby blokującej wysuw na dźwignie.

Tabliczka z rozpisanymi przełożeniami:

Suport i sanki poprzeczne. Jaskółka. Gwint sanek poprzecznych to M8, trochę ciaśniejszy od zwykłej śruby. Luz kasuje listwa dociskowa mocowana trzema śrubami. Sanki już leżą wypsikane wd40.

Suport od spodu. Suport na pryzmach trzymają dwie listwy z tworzywa, chyba nylonu. Każda przykręcona trzema śrubami.

Imak narzędziowy. Najprostszy z możliwych. Może za miesiąc będę chciał zamówić imak szybkozmienny.

Skrzynka posuwów z gitarą. Na razie nie miałem czasu się jej przyjrzeć dokładnie. Wiem że posuw działa a w zestawie były jeszcze dwa koła zmianowe.

Silnik, przełącznik obrotów i widok na uchwyt tokarski. Nietypowy, kształt raczej jak w małych proxxonach, ale 80mm zamiast 65. Uchwyt sygnowany Emco.

Muszę zakupić jakieś noże. Zastanawiam się nad nożami składanymi 8x8 lub 10x10 (3/8") na płytki trójkątne. Może ktoś ma parę małych hssów, są mu zbędne i chciałby się tanio pozbyć? Na czymś muszę się poduczyć ostrzyć.
Na teraz koniec, jutro może dobiorę się do sprzęgła posuwu. O ile będę pamiętać wezmę tylko lepszy aparat.