TUC-40 problem z elektryką .
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
TUC-40 problem z elektryką .
Niedawno stałem się posiadaczem wyżej wymienionej tokarki . Niestety po podłączeniu okazało się ze coś jest nie tak . Po włączeniu obrotów pali się jeden z bezpieczników . Po małym rekonesansie okazało się ze na styku który znajduje się na reduktorze podczas próby załączania obrotów lewych lub prawych przeskakuje potężna iskra , prawie jak przy zajarzeniu łuku w spawarce . Na kabelku dochodzącym do tego styku omomierz pokazuje ok 0.9 k-oma . Odłączyłem kabelek w skrzynce i na stykach dalej to samo . Skrzynka wygląda tak :
pali się bezpiecznik na dole po lewej stronie . Prawdopodobnie jeden ze styczników jest nieoryginalny , który ? Co dziwne maszyna chodziła do samego końca , sam ja odłączyłem od sieci ,bylem przy załadunku i rozładunku u mnie . Spotkał się już ktoś z takim problemem ?

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: TUC-40 problem z elektryką .
Witam w klubiealaryk pisze:Niedawno stałem się posiadaczem wyżej wymienionej tokarki

Pierwsze co mi przyszło do głowy to uszkodzenie przewodu:alaryk pisze:Co dziwne maszyna chodziła do samego końca , sam ja odłączyłem od sieci ,bylem przy załadunku i rozładunku u mnie .
wtyczka -> skrzynka lub skrzynka -> silnik
Albo niekompatybilne połączenie gniazdo -> wtyczka. Sprawdź dokładnie kabelki ida tam gdzie maja iść

Pozdrawiam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Nie zmieniałem nic . Postawiłem maszynę i wetknolem wtyczkę do gniazdka . Nie grzebałem nic .Mariuszczs pisze:Pomyśl co zmieniłeś raczej po przywiezieniu w stosunku do tego co było wcześniej.
Jutro sprawdzę to jeszcze raz ale w skrzynce na bezpiecznikach głównych są wszystkie 3 fazy .cyna's pisze:Pierwsze co mi przyszło do głowy to uszkodzenie przewodu:
wtyczka -> skrzynka lub skrzynka -> silnik
Albo niekompatybilne połączenie gniazdo -> wtyczka. Sprawdź dokładnie kabelki ida tam gdzie maja iść
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)