tokarnia a ucinanie materialu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
tokarnia a ucinanie materialu
kupie noz ucinak na plytki wymienne moze byc uzywany bo na tych zwyklych ucinakach cos mi nie idzie moze go zle ostrze
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
To chyba zależy nie od maszyny i narzędzia. Tutaj ważne są parametry skrawania. Obroty przedmiotu i prędkość z jaką nóż wchodzi w materiał. Zniszczyłem ostatnio chyba z 5 przecinaków. Zauważyłem jednak że należy dość szybko wgłębiać się w przedmiot obrabiany(skrawać). robić margines na długości skrawającej tak żeby nóż miał mniejsze tarcie, stosować emulgol. Myślę też o zakupie porządnego noża. Po moich porażkach z cięciem przyzwyczaiłem się do stosowania szlifierek kątowych i planowania z czoła:D Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Zakładając, że maszyna sprawna i wyregulowana, a przecinak ma właściwą geometrię i zamocowanie, to jedna z głównych przyczyn, dlaczego mniej wprawnym, lub dopiero uczącym się sztuki "robienia wiórów" kolegom "nie idzie" przecinanie..Gargamel1981 pisze:Zauważyłem jednak że należy dość szybko wgłębiać się w przedmiot obrabiany(skrawać)
Za mały posuw noża w pierwszej fazie zagłębiania się w materiał prowadzi najczęściej do drgania tak narzędzia, jak i materiału, zwłaszcza kiedy jest to cienkościenna rura, i produkowaniu przez "bujający" się nóż "igiełek" zamiast wstęgowego czy łamanego wióra.
Tak wiec przy wchodzeniu trzeba zdecydowanie, choć bez przesady "zaatakować" materiał, o czym się nieraz ze zdumieniem przekonują adepci.
pozdrawiam,
Roman
Roman