Miejsce ustawienia tokarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Miejsce ustawienia tokarki
Przeczytalem kilka książek , dtr , instrukcji bhp i nie znalazłem odpowiedzi , było wiele o stanowisku pracy ale nigdzie o odległościach. Powiedzcie mi w jakiej odległosci od ścian powinna stać tokarka. Chodzi mi o ściany z lewej strony , prawej i przedniej. mam okazję kupić w super stanie TUD 50/2000 i nie wiem czy wystarczy mi na nią miejsca aby był dostęp w razie naprawy.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
To można obejść wybijając otwór w ścianie bardziej chodzi mi o naprawy tokarki żeby po zamontowaniu nie okazało się że nie mogę wyciągnąć jakiegoś elementu.To zależy też od tego, co będziesz kolego toczył. Jeśli np z pręta(długiego) to musisz mieć odpowiednio dużo miejsca do wrzeciennika od strony końca wrzeciona
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ja mam ustawioną naprzeciwko okna ( zależało mi na świetle dziennym ) ,i dosunięta do , ściany, zabezpieczona szczelina tak aby nic poza tokarkę nie wpadło , a szeroki parapet jest magazynem potrzebnych narzędzi . Od wrzeciennika ma 1,5 m do następnej ściany ( w ścianie otwór na długie pręty) . Lewa strona też z dużym odstępem od ściany . Czasami trzeba przeciągnąć wnętrze rury , wtedy zdejmuję konik ,i mam dostęp do całej długości łoża .
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1