PRZYRZĄD DO PRZETACZANIA SZCZĘK!
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
PRZYRZĄD DO PRZETACZANIA SZCZĘK!
Witam
Tak jak w temacie potrzebuję przyrządu którym będę mógł zacisnąć szczęki na wybraną średnicę ( tokarka cnc z uchwytem hydraulicznym ) żeby je wytoczyć. Bardzo prosze Was o pomoc a zarazem wyrozumiałośc. Nie bardzo mam pomysł jak to zrobić a szukałem już na allegro i Waszym forum. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć w tym temacie?[/code]
Tak jak w temacie potrzebuję przyrządu którym będę mógł zacisnąć szczęki na wybraną średnicę ( tokarka cnc z uchwytem hydraulicznym ) żeby je wytoczyć. Bardzo prosze Was o pomoc a zarazem wyrozumiałośc. Nie bardzo mam pomysł jak to zrobić a szukałem już na allegro i Waszym forum. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć w tym temacie?[/code]
Mazatrol Matrix
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Gdzieś na tym forum był opis z ruskiego forum , ale nie mogę znaleźć. Podaję link do tego forum http://www.chipmaker.ru/index.php?showtopic=735&st=60
-
ALZ,rzeczywiście znalazłem na tym forum zdjęcia interesującego mnie przyrządu tzn takiego który będzie opierał się na otworach szczęk. Ale nadal nie mam pomysłu jak wykonać go samemu. Poniżej wstawiam fotki może razem coś wykombinujemy.
zapraszam również pozostałych do dyskusji.
[ Dodano: 2010-02-21, 05:26 ]

[ Dodano: 2010-02-21, 05:26 ]

Mazatrol Matrix
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
-
Tak wiem o tym u nas również stosuje się pierścienie po wcześniejszym podtoczeniu powierzchni czołowej jednak nie na każdym typie szczęk jest to możliwe a w dodatku jest to czasochłonne .
Poniżej przedstawiam rysunek szczęki.
Powierzchnia podtoczenia w którą wkładamy pierścień jest oznaczona kolorem zielonym .
Inna metoda jest realizowana w taki sposób że wkładamy jakiś krótki wałeczek lub pierścień który zmieści się między wewnętrznymi powierzchniami szczęk nie podlegającym przetoczeniu oznaczonych kolorem niebieskim. Co jest również upierdliwą sprawą szczególnie gdy nie ma nic pod ręką co można byłoby tam włożyć żeby było ok.
Na forum do którego kolega ALZ, wrzucił link jest również jeszcze jedno rozwiązanie mianowicie zrobienie pierścienia na zewnętrzną średnicę szczęk oznaczoną kolorem czerwonym lecz niestety na uchwytach hydraulicznych nie sprawdzi się to ze względu na konieczność postawienia oporu szczęką w momencie zbliżania się ich do osi wrzeciona
ze względu na wypychanie ich w stronę mocowanego przedmiotu.
Zostaje tylko jedna opcja złapać za otwory podobnym przyrządem do tego powyżej ( no chyba że coś pominąłem ) Problem w tym jak go wykonać samemu
Sory za rysunek tak na szybkości narysowany mam nadzieję że widać to co potrzebne

Poniżej przedstawiam rysunek szczęki.
Powierzchnia podtoczenia w którą wkładamy pierścień jest oznaczona kolorem zielonym .
Inna metoda jest realizowana w taki sposób że wkładamy jakiś krótki wałeczek lub pierścień który zmieści się między wewnętrznymi powierzchniami szczęk nie podlegającym przetoczeniu oznaczonych kolorem niebieskim. Co jest również upierdliwą sprawą szczególnie gdy nie ma nic pod ręką co można byłoby tam włożyć żeby było ok.
Na forum do którego kolega ALZ, wrzucił link jest również jeszcze jedno rozwiązanie mianowicie zrobienie pierścienia na zewnętrzną średnicę szczęk oznaczoną kolorem czerwonym lecz niestety na uchwytach hydraulicznych nie sprawdzi się to ze względu na konieczność postawienia oporu szczęką w momencie zbliżania się ich do osi wrzeciona
ze względu na wypychanie ich w stronę mocowanego przedmiotu.
Zostaje tylko jedna opcja złapać za otwory podobnym przyrządem do tego powyżej ( no chyba że coś pominąłem ) Problem w tym jak go wykonać samemu

Sory za rysunek tak na szybkości narysowany mam nadzieję że widać to co potrzebne

Mazatrol Matrix
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
-
pixes2, dobry pomysł czemu ja o tym nie pomyślałem...
BYDGOST, myśle że otwory są odpowiednią bazą widziałem już roztoczone szczęki tą metodą przez człowieka z 10 letnim doświadczeniem ( ja niestety nie posiadam tak dużego doświadczenia) efekty był bardzo dobry element wytoczony w takich szczękach nie miał bicia. I o to właśnie chodzi żeby było szybko i dobrze
już mam pewną koncepcję jak będę puźniej wrzuce szkic

BYDGOST, myśle że otwory są odpowiednią bazą widziałem już roztoczone szczęki tą metodą przez człowieka z 10 letnim doświadczeniem ( ja niestety nie posiadam tak dużego doświadczenia) efekty był bardzo dobry element wytoczony w takich szczękach nie miał bicia. I o to właśnie chodzi żeby było szybko i dobrze

już mam pewną koncepcję jak będę puźniej wrzuce szkic

Mazatrol Matrix
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
-
Rocky, wydaje mi się że taka konstrukcja miałaby zawężony zakres i mam wątpliwości co do samego ustawienia takiego przyrządu.
Ja osobiście widzę to tak. Proszę o uwagi z waszej strony. Każdą przyjmę z pokorą

Ja osobiście widzę to tak. Proszę o uwagi z waszej strony. Każdą przyjmę z pokorą

Mazatrol Matrix
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510