Weiler LZ280 tarcza zabierakowa
szukam
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 22
Weiler LZ280 tarcza zabierakowa
Witam, niedawno stałem sie posiadaczem tokarki weiler lz 280, niestety bez zabieraka, uchwytu i imaka.
Próbuję skompletować brakujące części jednak cięzko cokolwiek znależć. Z uchwytem raczej nie będzie problemu ale nie mogę znaleźć zabieraka. Mam jakis zabierak ale średnicy 138mm i mocowanie uchwytu na 4 śruby, a potrzebuję na uchwyt 125 i 3 śruby mocujące. Zabierak musi mieć gwint wew M45x3,5.
Może ktoś takie coś posiada lub pomoże namierzyć?
Próbuję skompletować brakujące części jednak cięzko cokolwiek znależć. Z uchwytem raczej nie będzie problemu ale nie mogę znaleźć zabieraka. Mam jakis zabierak ale średnicy 138mm i mocowanie uchwytu na 4 śruby, a potrzebuję na uchwyt 125 i 3 śruby mocujące. Zabierak musi mieć gwint wew M45x3,5.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Re: Weiler LZ280 tarcza zabierakowa
Zabierak tokarski:

Tarcza zabierakowa:
https://narzedziomis.pl/tarcza-zabierak ... -bial.html
A jeszcze nie tak dawno temu dzieciaki w zawodówce tarczę zabierakową potrafiły zrobić w drugiej klasie tokarstwa na pracy przejściowej.
Co więcej - były w stanie zrozumieć, dlaczego tarcza zabierakowa zrobiona na docelowej tokarce, jest najlepszym możliwym rozwiązaniem.

Tarcza zabierakowa:
https://narzedziomis.pl/tarcza-zabierak ... -bial.html
A jeszcze nie tak dawno temu dzieciaki w zawodówce tarczę zabierakową potrafiły zrobić w drugiej klasie tokarstwa na pracy przejściowej.
Co więcej - były w stanie zrozumieć, dlaczego tarcza zabierakowa zrobiona na docelowej tokarce, jest najlepszym możliwym rozwiązaniem.
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
Potrzebuje tarczę z gwintem 45x3,5
Dodane 2 minuty 56 sekundy:
Dodane 2 minuty 56 sekundy:
matteush pisze: ↑28 gru 2021, 11:57Witam, niedawno stałem sie posiadaczem tokarki weiler lz 280, niestety bez tarczy zabierakowej uchwytu i imaka.
Próbuję skompletować brakujące części jednak cięzko cokolwiek znależć. Z uchwytem raczej nie będzie problemu ale nie mogę znaleźć tarczy. Mam jakąś tarczę ale średnicy 138mm i mocowanie uchwytu na 4 śruby, a potrzebuję na uchwyt 125 i 3 śruby mocujące. Tarcza musi mieć gwint wew M45x3,5. Tzw din800
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
matteush pisze:Mam jakis zabierak ale średnicy 138mm i mocowanie uchwytu na 4 śruby, a potrzebuję
Ten zabierak który masz jest z gwintem 45x3,5?
-
- Posty w temacie: 3
jeśli tokarka jest sprawna to przecież sam możesz przetoczyć tą tarczę którą posiadasz.
z większej zawsze łatwiej zrobić mniejszą niż na odwrót
a jeśli nie czujesz się na siłach, to poproś kogoś kto da radę to zrobić, na twojej maszynie wyjdzie to najlepiej.
z większej zawsze łatwiej zrobić mniejszą niż na odwrót

a jeśli nie czujesz się na siłach, to poproś kogoś kto da radę to zrobić, na twojej maszynie wyjdzie to najlepiej.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Wg. mnie trzeba wytoczyć przejściówkę z powodu wystającego gwintu wrzeciona, ale to i tak łatwiej niż toczyć cały zabierak od nowa.
-
- Kontakt:
Musi, to zrobić!
Zagwarantuje w ten sposób najmniejsze bicie lub jak na warunki tej obrabiarki, brak bicia osiowego i promieniowego.
Oczywiście w teorii do momentu zdjęcia tego zabieraka z wrzeciona.
-
Wiem że najlepiej byłoby to zrobić na mojej tokarce. Wyeliminowałbym bicie i błedy ustawcze z innej maszyny. Tylko czy nie osłabie zbyt tej tarczy? Ma juz 4 otwory a trzebaby wywiercić jeszcze 3 pod nowy uchwyt
Dodane 4 minuty 8 sekundy:
Dodane 20 minuty 30 sekundy:

Dodane 4 minuty 14 sekundy:

Dodane 4 minuty 11 sekundy:

Dodane 4 minuty 8 sekundy:
Co masz na mysli mówiąc przejściówkę?

-
- Kontakt:
Niczego nie osłabisz!matteush pisze: ↑29 gru 2021, 11:22Wiem że najlepiej byłoby to zrobić na mojej tokarce. Wyeliminowałbym bicie i błedy ustawcze z innej maszyny. Tylko czy nie osłabie zbyt tej tarczy? Ma juz 4 otwory a trzebaby wywiercić jeszcze 3 pod nowy uchwyt
Dodane 4 minuty 8 sekundy:Co masz na mysli mówiąc przejściówkę?
![]()
Wierć normalnie nowe otwory przesunięte o pół podziałki i bez obaw.
Zakręć tarczę na swoim wrzecionie i zatocz zamek i ciesz się dobrze zrobioną tarczą i założonym uchwytem bez bicia żadnego.