wieslawbarek pisze:Arcio jesteś pewien że trzeba wymienić te łożyska
Łożysko przy uchwycie NN3020 mam na 100% do wymiany - ma takie jakby wrzery na bieżni, a łożysko oporowe także nie jest w najlepszym stanie, jedynie tylne NN3017 mogłoby zostać, ale stwierdziłem, że jak remontuję to wymieniam wszystkie łożyska.
Prawdę mówiąc mam już ofertę na łożyska NN, ale wyprodukowane przez FŁT Kraśnik jednak wolałbym jakieś łożyska np FAG lub SKF i cena którą podałem jest właśnie za takie łożyska.
Największy problem mam z łożyskiem oporowym, mam jedynie ofertę FAG-a na kwotę 2100PLN netto
skoczek pisze:Tej maszyny nie znam ale wiem że podobny problem z łożyskami (ogromna cena) występował w kopiarkach TGC (teraz nie pamiętam czy TGC-4 czy TGC-8). Łożyska kosztowały pare tysięcy, chyba NSK to było dwurzędowe. Problem można było rozwiązać przerabiając trochę wrzeciono, zakładając inne łożyska odpowiednio tańsze. Dodatkowo łożysko oporowe z tego co wiem trzeba było dorzucić. Może trochę nie na temat, ale czasem warto wziąść i takie rozwiązanie pod uwagę (w ostateczności).
Przeróbka wrzeciona nie wchodzi w grę, uważam, że te czasy już minęły. Uważam także, że jeżeli inżynierowie w fabryce zastosowali w tej tokarce akurat takie łożyska to pewne jest, że ich decyzja wynikła z pewnych obliczeń, których ja nie ośmielę się zakwestionować. Łożyska NN, z którymi się spotkałem to także łożyska dwurzędowe walcowe, natomiast łożysko oporowe jest również dwurzędowe tylko na kulkach, składa się z głównej podwójnej bieżni środkowej oraz dwóch bieżni bocznych.
Podsumowując wypowiedź mam nadzieję, że maszyna z nowym rokiem będzie już śmigać, poszukam jeszcze, może trafię gdzieś te łożyska w dobrych cenach.
Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098