Jaki wybrać falownik do TUE35
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
Sądziłem że z falownikiem będę miał większy zakres regulacji.
Można wykorzystać jakąś skrzynię np z żuka (Trzy biegi) a na kole pasowym dopasować przełożenie.
Skrzynia biegów musi być, albo też wałek pośredni i przekładnie pasowe zmienne jak w wiertarce stołowej.
Na razie zbieram informacje, i dopasowuję do własnych zasobów.
Można wykorzystać jakąś skrzynię np z żuka (Trzy biegi) a na kole pasowym dopasować przełożenie.
Skrzynia biegów musi być, albo też wałek pośredni i przekładnie pasowe zmienne jak w wiertarce stołowej.
Na razie zbieram informacje, i dopasowuję do własnych zasobów.
Pozdrawiam
ostanislaw
ostanislaw
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Będziesz miał ale to musi być dobry falownik. Nawet jeśli falownik jest wektorowy (z czujnikiem obrotów) i trzyma moment na niskich częstotliwościach, to na ogół trzeba w silniku zamontować dodatkowe chłodzenie. Ogólnie jeśli silnik ma pracowac na wolnych obrotach bez zmniejszenia mocy to powinien mieć dodatkowe chłodzenie.
Radą na wolne obroty jest dorwanie dużego silnika i zasilanie go mniejszym napięciem. Dzięki temu można mieć bezpieczny moment przy normalnej pracy. A w razie potrzeby podnieść napięcie i mieć podobny moment na bardzo niskich obrotach.
Taniej jednak zrobić przekładnię niż wielki silnik i falownik do niego.
Jest taki program do rysowania charakterystyk. Co pozwala zobaczyć gdzie konkretnei zacznie spadać moment. Mozliwe że to ten: http://elektro.w.interiowo.pl/maszyny/a ... index.html
Radą na wolne obroty jest dorwanie dużego silnika i zasilanie go mniejszym napięciem. Dzięki temu można mieć bezpieczny moment przy normalnej pracy. A w razie potrzeby podnieść napięcie i mieć podobny moment na bardzo niskich obrotach.
Taniej jednak zrobić przekładnię niż wielki silnik i falownik do niego.
Jest taki program do rysowania charakterystyk. Co pozwala zobaczyć gdzie konkretnei zacznie spadać moment. Mozliwe że to ten: http://elektro.w.interiowo.pl/maszyny/a ... index.html
-
Kupiłem sterownik Altivar 66 o mocy 2,2kW . Ale ponieważ jest za dużo roboty zdecydowałem że zainstaluję go w swojej tokarce wraz z oryginalną skrzynią i silnikiem, druga tokarka poczeka.
Po dołożeniu falownika liczę że będzie można elastycznie dostosowywać obroty i rzadziej stosować hałaśliwą odboczkę.
Ma ktoś może doświadczenie z wyżej wymienionym falownikiem?
Po dołożeniu falownika liczę że będzie można elastycznie dostosowywać obroty i rzadziej stosować hałaśliwą odboczkę.
Ma ktoś może doświadczenie z wyżej wymienionym falownikiem?
Pozdrawiam
ostanislaw
ostanislaw
-
- Posty w temacie: 7
Praktyczna regulacja obrotów jest w zakresie od 10-20Hz do 60Hz. Powyżej niszczy silnik, poniżej spada moment obrotowy.
Wzór na obroty to n = 60f / p, gdzie f to częstotliwość a p to liczba par biegunów. Na ogół jest jedna para biegunów lub dwie, co daje kolejno dla 50Hz - 3000 i 1500 obr/min, a dla 20Hz - 1200 i 600 obr/min. Na tabliczkach znamionowych silników są prędkości pod obciążeniem czyli wolniejsze około 10%.
Wzór na obroty to n = 60f / p, gdzie f to częstotliwość a p to liczba par biegunów. Na ogół jest jedna para biegunów lub dwie, co daje kolejno dla 50Hz - 3000 i 1500 obr/min, a dla 20Hz - 1200 i 600 obr/min. Na tabliczkach znamionowych silników są prędkości pod obciążeniem czyli wolniejsze około 10%.
-
-
Przetestowałem falownik zasilając piłę 1,5 kW. na razie z panelu sterowniczego. Działanie jes dokładnie takie jak oczekiwałem.
Docelowo załączanie kierunków przeniosę na przełącznik tokarki, a do regulacji prędkości mam zabytkowy solidny przełącznik obrotowy 18 pozycyjny. Dzięki temu częstotliwość falownika będzie dzielona na 18 podbiegów. i będzie można ustawiać jednakowe prędkości.
Kusi mnie jeszcze aby falownik potraktować jako zewnętrzny tak aby można byłoby go przekładać np do frezarki .
Docelowo załączanie kierunków przeniosę na przełącznik tokarki, a do regulacji prędkości mam zabytkowy solidny przełącznik obrotowy 18 pozycyjny. Dzięki temu częstotliwość falownika będzie dzielona na 18 podbiegów. i będzie można ustawiać jednakowe prędkości.
Kusi mnie jeszcze aby falownik potraktować jako zewnętrzny tak aby można byłoby go przekładać np do frezarki .
Pozdrawiam
ostanislaw
ostanislaw
-
- Posty w temacie: 22
hej.
sprawdź co się dzieje między tymi 18 pozycjami.
chodzi o to że między pozycją 1 a 2 ( np 1 a 2 ) może być przerwa.
i nie wiadomo jak zareaguje falownik.
przy potencjometrze masz ciągłość.
pewnie przesadzam - ale lepiej sprawdzić.
może jakiś Kol. mający większe doświadczenie z falownikami się wypowie.
pzd.
sprawdź co się dzieje między tymi 18 pozycjami.
chodzi o to że między pozycją 1 a 2 ( np 1 a 2 ) może być przerwa.
i nie wiadomo jak zareaguje falownik.
przy potencjometrze masz ciągłość.
pewnie przesadzam - ale lepiej sprawdzić.
może jakiś Kol. mający większe doświadczenie z falownikami się wypowie.
pzd.
Mane Tekel Fares