żadną dźwignią nie mogę rozłączyć sprzęgła tak żeby w miarę szybko przełączyć obroty na lewe lub prawe (dźwignia na suporcie) to chyba coś jest nie tak dżwignią najbliżej wrzeciennika mogę wyłączać wrzeciono ale tylko wrzeciono
Kupiłem TR 45
-
wueskowicz
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 15
ok dzięki za wypowiedź ale...
żadną dźwignią nie mogę rozłączyć sprzęgła tak żeby w miarę szybko przełączyć obroty na lewe lub prawe (dźwignia na suporcie) to chyba coś jest nie tak dżwignią najbliżej wrzeciennika mogę wyłączać wrzeciono ale tylko wrzeciono
po jej przełączeniu w pion wrzeciono samo powoli się zatrzymuje ale dużo kół we wrzecienniku dalej się kręci maszyna wydaje odgłosy jakby nadal pracowała. to chyba coś nie tak. ponownie wrzeciona nie da się załączyć żadną dźwignią bo tylko słychać zgrzyt kół.
czyli jest wszystko ok ?????? nie róbcie jaj z pogrzebu 
Tagi:
-
Mariuszczs
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 29
-
wueskowicz

sprzęgło mam bo już patrzyłem kwestia jak go wyregulować żeby sie w miarę szybko to zatrzymywało
i jak to zgrać z hamulcem bo żeby sprzęgło sięrozłączyło to taki talerz od strony koła pasowego musi sięwysunąć a żeby hamulec zadziałał to stożek musi być wciągnięty jakby w stronę tokarki nie czaję jak to wyregulować
i jak to zgrać z hamulcem bo żeby sprzęgło sięrozłączyło to taki talerz od strony koła pasowego musi sięwysunąć a żeby hamulec zadziałał to stożek musi być wciągnięty jakby w stronę tokarki nie czaję jak to wyregulować
-
Mariuszczs

-
wueskowicz

ok już mam coś nowego
regulujęto sprzęgło tak jak pisze w dtr , i jest ok , wrzeciono staje w miejscu ale jest tak tylko max 3 razy dalej jest coraz słabiej aż w końcu sprzęgło w cale nie rozłącza wtedy dokręcam tą śrubę w tej dużej dźwigni ("wajhorozprowadzarkąoleju") i znowu to samo max 3 razy ok i dalej coraz gorzej , jaka może być tego przyczyna?
regulujęto sprzęgło tak jak pisze w dtr , i jest ok , wrzeciono staje w miejscu ale jest tak tylko max 3 razy dalej jest coraz słabiej aż w końcu sprzęgło w cale nie rozłącza wtedy dokręcam tą śrubę w tej dużej dźwigni ("wajhorozprowadzarkąoleju") i znowu to samo max 3 razy ok i dalej coraz gorzej , jaka może być tego przyczyna?
-
Mariuszczs

-
wueskowicz

i jak mariusz zaglądałeś może ??
[ Dodano: 2011-06-28, 19:05 ]
ile miejsca zajmuje skrzynka posuwów czy ona jest tylko w przedniej części wrzeciennika czy sięga aż do jej tyłu (na swojej wysokości oczywiście) bo gdzieś podziało mi sie 5 litrów oleju z wrzeciennika nigdzie nie widać aż takich wycieków (5l to nie mało przecież żeby sie zgubiło)
to jak nikt nie znalazł tej pompy olejowej w tr-45?
[ Dodano: 2011-06-28, 19:05 ]
może mi ktoś wskazać miejsce gdzie w tr 45 jest pompa olejowa??? i co ona smaruje?Mariuszczs pisze:nie no takimi mieszninami zaszkodzisz tylko łożyskom i przekładni i pompie olejowej,
ile miejsca zajmuje skrzynka posuwów czy ona jest tylko w przedniej części wrzeciennika czy sięga aż do jej tyłu (na swojej wysokości oczywiście) bo gdzieś podziało mi sie 5 litrów oleju z wrzeciennika nigdzie nie widać aż takich wycieków (5l to nie mało przecież żeby sie zgubiło)
to jak nikt nie znalazł tej pompy olejowej w tr-45?