Dłutownica swojej konstrukcji
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Dłutownica swojej konstrukcji
Witam.
Odgrzeję trochę kotleta. Dzisiaj postanowiłem naprędce z dostępnych mi rzeczy skonstruować "coś" do dłutowania. Do tej pory robiłem to ręcznie mocując dłuto w maku ale jest to nieco męczące. Wykorzystałem coś w rodzaju piły szablastej produkcji dawnej DDR , dwa łożyska liniowe na wałkach , kawał stalowej blachy 5mm , wszystko prowizorycznie pospawane i poskręcane. Obejrzyjcie filmik fachowym okiem i przedstawcie swoje uwagi. Mnie się wydaje że ruch dłuta jest zbyt szybki , nie wiem jak uniknąć przekręcania się wałka w łożyskach. Nie krytykujcie wykonania bo to prowizorka prezentująca pewną myśl.
Odgrzeję trochę kotleta. Dzisiaj postanowiłem naprędce z dostępnych mi rzeczy skonstruować "coś" do dłutowania. Do tej pory robiłem to ręcznie mocując dłuto w maku ale jest to nieco męczące. Wykorzystałem coś w rodzaju piły szablastej produkcji dawnej DDR , dwa łożyska liniowe na wałkach , kawał stalowej blachy 5mm , wszystko prowizorycznie pospawane i poskręcane. Obejrzyjcie filmik fachowym okiem i przedstawcie swoje uwagi. Mnie się wydaje że ruch dłuta jest zbyt szybki , nie wiem jak uniknąć przekręcania się wałka w łożyskach. Nie krytykujcie wykonania bo to prowizorka prezentująca pewną myśl.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Ja też myślę że suwak za***prza zbyt szybko, 1/4 tego co jest teraz to byłoby w sam raz. Ciężko będzie zabezpieczyć suwak przed lekkim przekręcaniem się bo jest na łożyskach liniowych.piotrfire pisze:Mnie się wydaje że ruch dłuta jest zbyt szybki , nie wiem jak uniknąć przekręcania się wałka w łożyskach
Ja zastosowałem wałek liniowy ⌀30 z kołkiem zabezpieczającym dopasowanym do korpusu praktycznie bez luzu. Taka dłutownica musi być dość sztywna bo opory skrawania są całkiem spore. Jak do tej pory najszerszy kanałek jaki robiłem to 6mm, szersze kanałki trzeba by robić na dwa razy.
Pierwotnie ta moja dłutownica miała być napędzana motoreduktorem 0,25kw, 90rpm, ale stwierdziłem że to niepotrzebne komplikację i ostatecznie jest napęd ręczny.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Panowie jest taka sprawa która mnie zastanawia odnośnie tego tematu. W maszynach nieco podobnych do dłutownicy, a więc w strugarkach jest zastosowany mechanizm który odsuwa nóż od materiału w momencie gdy ten nóż wykonuje ruch powrotny, w dodatku można tam ustawić jakieś stałe przysuwanie się noża do materiału podczas ruchu skrawającego dodając za każdym ruchem posuwistym nieco nowego materiału do zeskrawania. Po prostu przysuwa materiał do noża w czasie skrawania. Czy ktoś potrafi opisać zasadę działanie tego mechanizmu.?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Detal zapina się w uchwyt tokarski, tak żeby nie miał bicia promieniowego i tyle. Wyregulować trzeba raz dłutownicę, ja na przykład muszę podłożyć pod dłutownicę blaszkę grubości 1mm i jest dobrze.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Można na "ślad" pierwszą rysę krawędzi noże w materiale/otworze.
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Dodane 44 minuty 9 sekundy:
Myślałem o takim przyrządzie do prasy balansowej. Z pomocą śrub przesuwam stalkę, przybierając coraz więcej wpustu. Oczywiście z drugiej strony będzie analogiczny dekielek z śrubami do blokowania stalki.
Myślałem o takim przyrządzie do prasy balansowej. Z pomocą śrub przesuwam stalkę, przybierając coraz więcej wpustu. Oczywiście z drugiej strony będzie analogiczny dekielek z śrubami do blokowania stalki.