Tokarka TSB 16
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Re: Tokarka TSB 16
Do nakrętki wrzeciona powinien być użyty klucz hakowy o numerze odpowiadającym średnicy nakrętki, odradzam odkręcanie za pomocą młotka i przecinaka.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
-
-
Zjezdzilem dzis całe miasto ,nigdzie niema takiego paska może ktoś kupował może coś polecić jakieś namiary
Dodane 51 minuty 20 sekundy:
W tej mojej tokarce niema napinacza do tego paska czy to jest jakaś problem z pomiarów wychodzi ze powinien tam pasować bez napinacza ,na zdjęciach tych tokarek nie które mają niektóre niemają
Dodane 51 minuty 20 sekundy:
W tej mojej tokarce niema napinacza do tego paska czy to jest jakaś problem z pomiarów wychodzi ze powinien tam pasować bez napinacza ,na zdjęciach tych tokarek nie które mają niektóre niemają
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Jestem nowy na tym forum - niedawno stałem się posiadaczem TSB 16, stąd ta obecność. Jestem z wykształcenia mechanikiem, ale nie pracuję w zawodzie. Lubię sobie jednak czasem pomajsterkować, stąd gdy trafiła się możliwość kupna nowej zabawki to 
Ponieważ podłączyłem się do wątku to postaram się odpowiedzieć na pytanie o pasek - 10x6x450 jest mało popularny, ale sprowadzili mi na zamówienie. Niestety okazał się ciut za długi, albo coś nie halo z geometrią bo go zrzucało. Założyłem 10x6x400 i ten wydaje się być ok.
Napinacz tego paska jest montowany mimośrodowo do osi wyjścia napędu przekładni gitarowej z wrzeciennika:

Ponieważ podłączyłem się do wątku to postaram się odpowiedzieć na pytanie o pasek - 10x6x450 jest mało popularny, ale sprowadzili mi na zamówienie. Niestety okazał się ciut za długi, albo coś nie halo z geometrią bo go zrzucało. Założyłem 10x6x400 i ten wydaje się być ok.
Napinacz tego paska jest montowany mimośrodowo do osi wyjścia napędu przekładni gitarowej z wrzeciennika:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Tutaj jest ten napinacz wśród innych klamotów (na środku po lewej):
https://www.olx.pl/oferta/tokarka-tsb-1 ... 6735215cb8
Napinacz raczej jest potrzebny bo bez niego posuw będzie się ślizgał...
-
Juz ogarnąłem temat ,ale u mnie pasek 10/6/450 był zamaly dopasowalem 10 /6/500
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Konstrukcja tokarki jest taka sama, ale są "różne" paski. Jedne firmy podają długość paska podziałową, inne długość wewnętrzną a jeszcze inne długość zewnętrzną. Przed zakupem paska trzeba to uwzględnić i ewentualnie przeliczyć.
Warto też zauważyć, że koło pasowe skrzynki posuwów TSB 16 ma rowek o szerokości 8 mm i taki będzie najlepszym wyborem, niestety za czasów PRL jedyny producent Stomil takiego nie produkował. Można tylko pochwalić projektanta tej tokarki, że przewidział dwa napinacze dla tego paska w zależności od długości oraz za samo rozwiązanie napędu posuwu, które zapewnia cichą pracę (bez udziału gitary).
Warto też zauważyć, że koło pasowe skrzynki posuwów TSB 16 ma rowek o szerokości 8 mm i taki będzie najlepszym wyborem, niestety za czasów PRL jedyny producent Stomil takiego nie produkował. Można tylko pochwalić projektanta tej tokarki, że przewidział dwa napinacze dla tego paska w zależności od długości oraz za samo rozwiązanie napędu posuwu, które zapewnia cichą pracę (bez udziału gitary).