Tokarka TUG-48 i jej podobne.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
Witam Panowie, dziękuję za odpowiedzi, jakby ktoś coś o tej szufladce mógł dopisać to bardzo proszę, bo chcę to sprawdzić, a nie wiem jak. Supurt maszynowy to w googlach wychodzi, że jest przy rowerach, jak by dało się konkretniej to proszę. Oglądałem zdjęcia w sieci, jednak elementy suportu są słabo pokazane. Wygląda trochę tak, że za imakiem jest osłona pewnie przed wiórami, gdy się ją zdejmuje to pod nią można umocować przeciwimak?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Ja mam tud i w dtr jest napisane suport maszynowy . Dokładniej to góra suportu szuflady jest przefrezowana na gładko i ma dwa rowki teowe (podobnie jak na frezarce przez całą długość ) do których montuje się imak można dwa założyć albo jeden przesunąć bliżej środka. Jeżeli jest bliżej środka zmniejsza się maksymalna średnica przedmiotu ale imak przeleci za oś. Nie wiem czy w tug też był. W tud zależy jak kto zamawiał. Nawet w dtr jest słabo pokazane .
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
W takim razie wielkie dzięki za wyjaśnienie moich wątpliwości. Miałem trochę inne wyobrażenie o szufladce, ale skoro to jest ta część suportu poprzecznego poruszana korbką to sprawa jest prosta i wiadomo, szału nie ma. Chodziło mi o to, że ktoś na allegro opisywał, że posiada spore udogodnienie przy gwintowaniu które daje możliwość niewielkiego odsunięcia noża od materiału, (na lewych obrotach podczas jego powrotu na początek gwintowanego wałka) dodatkową dźwignią i myślałem, że to jest to.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
takie cos robi sie na kazdej manualnej tokarce poprzez zwykle odsunięcie noża od materiału. przeciwimak nie jest tu przydatny. chyba że coś źle zrozumiałem.pioterek pisze:przy gwintowaniu które daje możliwość niewielkiego odsunięcia noża od materiału, (na lewych obrotach podczas jego powrotu na początek gwintowanego wałka) dodatkową dźwignią
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Może dźwignią przyspieszacza chociaż nie wiem czy tug ma. Tak jak kolega napisał kolbką 1 obrót do tyłu i jest ok. Jak wszystko lekko chodzi i niema strasznych luzów nie jest to trudne do opanowania.pioterek pisze: Chodziło mi o to, że ktoś na allegro opisywał, że posiada spore udogodnienie przy gwintowaniu które daje możliwość niewielkiego odsunięcia noża od materiału, (na lewych obrotach podczas jego powrotu na początek gwintowanego wałka) dodatkową dźwignią i myślałem, że to jest to.